Waarschuwing maakte op rokers geen indruk

Twee zware rokers menen dat hun gezondheid ernstig is geschaad en stapten naar de rechter. De advocaat van tabaksfabrikant Niemeyer denkt dat de rokers niet sterk staan.

Ruim tien jaar geleden voelden zijn benen zwaar en moe aan. Hij werd kortademig bij het traplopen. W. ter Schegget (56) uit Vianen, die toen 20 tot 25 shaggies Samson per dag rookte, kreeg van zijn huisarts het advies te stoppen met roken. ,,Maar daar lach je om'', zei hij gisteren bij het voorlopig getuigenverhoor door de Asser rechtbank. ,,Als roken niet goed zou zijn, zou het spul toch niet in de handel zijn? Iedereen rookte, mijn artsen ook. Waarom zou ik dan die ene zijn die er ziek van wordt?''

Dat werd hij wel. Hij kreeg longemfyseem en vaatvernauwing. Volgens zijn huisarts was de sigaret de hoofdschuldige. Ter Schegget en de 41-jarige J. Andeweg uit Barendracht stellen de Groninger tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer, producent van Samson halfzware shag, aansprakelijk voor hun rookverslaving en huidige slechte gezondheidstoestand. Zijn gezondheidssituatie noemt hij ,,zeer bedreigend''. ,,Operaties zijn niet meer mogelijk.''

Telefoniste J. Andeweg is eveneens uitbehandeld. Haar vaten zijn dusdanig dichtgeslibd, dat alleen chelatietherapie haar nog zou kunnen helpen, verklaarde haar advocaat M. de Witte gisteren. Andeweg stak op haar veertiende haar eerste sigaret op. Vier jaar geleden stopte ze. In die tussentijd rookte ze zo'n twintig shaggies Samson per dag. Ze verklaarde gisteren nooit te hebben geweten dat roken schadelijk was. ,,Pas toen er in 1981 een waarschuwing op het pakje kwam, wist ik het.'' Die waarschuwing maakte weinig indruk. Ze kreeg vier jaar geleden last van pijnlijke en verkrampte voeten en onderbenen. Haar huisarts zei dat dit een gevolg was van haar rookgedrag. ,,Hij vertelde me dat ik het risico liep mijn beide benen te verliezen als ik bleef roken.''

Van de ene op de andere dag zwoor Andeweg haar shaggie af. Haar raadsman is van oordeel dat Niemeyer op de pakjes de hoeveelheden teer en nicotine had moeten vermelden. Uit drie onderzoeken van de Keuringsdienst van Waren uit 1986, 1988 en 1992 zou volgens hem blijken dat een shaggie Samson 30 mg teer bevat, een sigaret bevat zo'n twaalf milligram. Woordvoerder C. Foet van Niemeyer zegt de onderzoeken niet te kennen. Hij wil wachten met vermelding op pakjes op Europese richtlijnen hieromtrent.

Advocaat De Witte meent dat tabaksfabrikanten op de pakjes verplicht de aandoeningen moeten afdrukken die rokers riskeren. Een lijst van aandoeningen op pakjes sigaretten? De Witte: ,,Waarom niet? Een pakje tampons bevat ook een bijsluiter.''

De advocaat van Niemeyer, L. Dommering, stelt dat de rokers juridisch niet sterk staan. ,,Ze zeggen zelf dat ze geen acht hebben geslagen op de waarschuwing op de pakjes.'' Niemeyer ontkent dat er verslavende stoffen aan zijn shag worden toegevoegd. Volgens De Witte is dit wel zo. Hij zegt veertig rokers te kennen die eveneens een rechtszaak willen aanspannen tegen een tabaksfabrikant. Inzet zijn smartengeld en een schadevergoeding.

    • Karin de Mik