Vrijgezelle dame geeft meeste geld uit

De alleenstaande, hoogopgeleide vrouw zit niet thuis te wachten op een man maar is de interessantste consument anno 2000. Dit concludeert het Amerikaanse reclamebureau Young & Rubicam na een wereldwijd onderzoek. In Nederland zijn er 51.240 alleenstaande vrouwen met een bovenmodaal inkomen, volgens onderzoek van Summo uit 1999.

Het aantal alleenstaande vrouwen groeit, bovendien geven ze volgens Young & Rubicam `bewuster' geld uit dan alleenstaande mannen en dan getrouwde vrouwen. Steeds meer jonge mensen stellen het huwelijk uit. In Noord-West Europa stellen hoogopgeleide vrouwen het huwelijk gemiddeld uit tot hun dertigste.

Voor het onderzoek heeft Young & Rubicam 1.600 zogeheten trendscouts ingeschakeld in meer dan zeventig landen. Zij maken gebruik van lokale onderzoeken, waardoor de cijfers per land verschillen.

Alleenstaande vrouwen zijn volgens Young & Rubicam de drijvende kracht voor zowel de horeca als vermaakindustrie in grote steden. Ze onderhouden een veel groter sociaal netwerk dan alleenstaande mannen en gaan dus vaker naar restaurants, het café en theater. Ze reizen veel en volgen meer cursussen dan mannen. Ze volgen het nieuws en lezen veel tijdschriften. Zo zegt 55 procent van de alleenstaande vrouwen in de Verenigde Staten dat ze kranten kopen om op de hoogte te blijven van lokaal- en wereldnieuws. Ze genieten van hun vrijheid en een groot aantal beschouwt de financiële zelfstandigheid als een reden om geen man te zoeken.

    • Frederiek Weeda