Venetiaan president Suriname

Voorzitter Ronald Venetiaan van de creoolse Nationale Partij Suriname (NPS) is gisteravond met grote meerderheid gekozen tot de nieuwe president van Suriname.

In het 51 zetels tellende parlement kreeg hij 39 stemmen achter zich, ruim voldoende voor de noodzakelijke tweederde meerderheid. Venetiaan was tussen 1991 en 1996 ook staatshoofd van Suriname.

De 64-jarige Venetiaan, die president Jules Wijdenbosch opvolgt, was de kandidaat van het Nieuwe Front (NF), de combinatie van `oude politieke partijen' die op 25 mei een grote overwinning behaalde bij de vervroegde verkiezingen en waarvan de NPS deel uit maakt. De nieuwe leider van Suriname zal volgende week zaterdag worden beëdigd. Dan zal hij ook zijn kabinet, waarvan de samenstelling al bekend is, formeel presenteren. Bij de inaugurele plechtigheid worden geen buitenlandse vertegenwoordigers uitgenodigd, zo heeft de aankomende president al laten weten. Wel zullen waarschijnlijk ambassadeurs de ceremonie bijwonen. Venetiaan vindt een feestelijke bijeenkomst rond zijn beëdiging niet nodig omdat dat handenvol geld kost.

Hoewel de uitverkiezing van Venetiaan alom werd verwacht na de verkiezingsoverwinning van het Nieuwe Front, ontstond deze week toch enige onrust toen ex-legerleider en parlementariër Desi Bouterse zijn loyale bondgenoot Rashied Doekhi, een van de districtscommissarissen in Suriname, onverwachts als kandidaat voor het presidentschap naar voren schoof namens de Millennium Combinatie. De Millenium Combinatie, die over tien zetels beschikt in het parlement, is een bundeling van partijen waarvan de NDP van Bouterse de grootste is. Bouterse had aanvankelijk gezegd Venetiaan te zullen steunen, maar kwam daarop terug nadat fractievoorzitter O. Rodgers van het Nieuwe Front onlangs zware kritiek uitte in het parlement op de voormalige legerleider. Rodgers noemde de installatie van Bouterse als lid van de Nationale Assemblee toen ,,een zwarte dag voor het parlement''.

Het parlement koos gisteravond ook een vice-president: Jules Ajodhia. Hij is verbonden aan de hindostaanse VHP, de partij van parlementsvoorzitter Jaggernath Lachmon. Ajodhia was ook vice-president toen Venetiaan voor het eerst staatshoofd was. Met de verkiezing van Venetiaan is er een einde gekomen aan de regeerperiode van Jules Wijdenbosch. De omstreden politicus werd eind mei als lijsttrekker van DNP 2000 gekozen tot parlementslid, maar hij zal zich voortaan `buitenparlementair' inspannen.

Venetiaan wil sanering van de zieltogende economie tot speerpunt maken van zijn beleid, inclusief de bestrijding van corruptie. Ook wil hij een begin maken met het verbeteren van de betrekkingen met Nederland.