Van Marwijk verwacht defensief spelend Graz

Tijd is zijn grootste vijand constateerde de nieuwe Feyenoord-coach Bert van Marwijk in de aanloop naar de eerste ontmoeting met Sturm Graz voor een plaats in de Champions League. De opvolger van Leo Beenhakker moest zijn ploeg in vijf weken klaarstomen voor de kapitale confrontatie met de ploeg uit Oostenrijk. Hij werd daarbij gehinderd door een komen en gaan van spelers met interlandverplichtingen en de late terugkeer van de EK-gangers Tomasson, Bosvelt en Van Vossen. ,,En toch ben ik tevreden over de progressie van mijn ploeg'', zei Van Marwijk.

Dinsdag speelt Feyenoord eerst uit tegen Sturm Graz. ,,In een knus stadionnetje, waar ongeveer 15.000 toeschouwers flink tekeer gaan'', had Van Marwijk zelf waargenomen. ,,Het is een ploeg, die op zijn Duits speelt, fysiek sterk en verdedigend ingesteld'', analyseerde de van Fortuna Sittard overgekomen trainer. ,,Negatief gezegd heeft Sturm Graz een oud elftal. Maar de aanwezige routine is in hun voordeel. De wedstrijden tegen Feyenoord leven enorm in Graz. Onze naam werd al genoemd, toen Sturm Graz zich nog moest plaatsen voor de derde kwalificatieronde van de Champions League.''

Van Marwijk verwacht niet dat Feyenoord in de duels met Sturm Graz al de door hem gepredikte speelstijl kan demonstreren. De voormalige linksbuiten van Go Ahead wil de Rotterdammers aanvallender laten spelen. ,,Ik ben geen coach, die veel experimenteert'', zei Van Marwijk op de persdag van Feyenoord. ,,Ik kies een concept en daar bijt ik me in vast. De spelers beginnen te begrijpen hoe ik wil spelen. Maar in vijf weken kun je een ploeg niet een nieuw gezicht geven.''

Het is nog onduidelijk of Julio Cruz tot de selectie behoort voor de eerste wedstrijd tegen Sturm Graz. De Argentijnse spits miste de gehele voorbereiding met Feyenoord, omdat hij met zijn nationale elftal vijf duels in de WK-kwalificatie speelde. ,,Ik weet pas sinds een dag dat Cruz bij Feyenoord blijft'', zei Van Marwijk. ,,Ik moet nog met hem praten.'' Cruz behoort vanavond wel tot de selectie in de vriendschappelijke wedstrijd tegen het Engelse Newcastle United van coach Bobby Robson.