Twijfels over renteverhoging beheersen beurs van New York

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren licht gestegen. De Dow-Jonesindex boekte een winst van 61,17 punten (0,6 procent) op 10.767,75. De schermenbeurs Nasdaq sloot 0,7 procent hoger. Overtuigend was het allemaal niet op Wall Street. Handelaren klaagden over geringe omzetten.

Voorbeurs gepresenteerde cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt zetten de belegger niet aan tot kopen. Weliswaar daalde het aantal nieuwe banen, maar de beursvloer is er nog niet zeker van dat de Amerikaanse centrale banken de rentetarieven ongemoeid zullen laten als ze 22 augustus bijeenkomen.

De onzekerheid had haar weerslag op de handel. Bankaandelen waren in trek, terwijl de chip-, telecom- en farmaciesector het lieten afweten. De grootste stijger onder de Dow-fondsen was zakenbank JP Morgan and Co met een koerswinst van ruim 6 procent. Ook andere grote 'financials' als American Express en Citigroup behoorden tot de winnaars.

Minder verging het 's werelds grootste chipfabrikant Intel. Het bedrijf ging gebukt onder onzekerheden over de chipsector. Donderdag waarschuwde Kulicke & Soffa (fabrikant van chipmachines) dat orders uitbleven, hetgeen duidt op minder vraag naar computerchips.

In de telecomsector vielen de klappen vooral bij Lucent en Motorola. Door recente winstwaarschuwingen van telecombedrijven, is scepsis in de markt geslopen over hun eens zo rooskleurig geschilderde vooruitzichten.