Tussen de oren

De International Bridge Press Association looft awards uit voor mooie spellen. Tijdens de Olympiade, die aan het eind van deze maand plaatsvindt in Maastricht, zullen de winnaars van dit jaar bekend worden gemaakt. Twee kandidaten waar ik nogal enthousiast over ben, ziet u nu. Eerst eentje uit de categorie `Beste Afspel'. Wat opvalt is niet zozeer de kwaliteit van het spel. Ingezonden door bridgejournalist Larry Cohen zit dat wel snor. Neen, ik doel op de persoon van de leider, Jesper Parnevik. De Zweed is een golfspeler van wereldklasse. Golfen of bridgen, het zit blijkbaar allemaal tussen de oren.

♠ H 8 7 3

♡ H 4

♦ 9 8 3

♣ H 10 4 2

♠ V 10 2

♠ B 4

♡ V 6 2

♡ B 10 9 3

♦ A 6 5

♦ H B 10 7

♣ B 8 7 6

♣ V 9 5

♠ A 9 6 5

♡ A 8 7 5

♦ V 4 2

♣ A 3

Jesper Parnevik speelde 4♠ vanuit zuid, waartegen west, Larry Cohen, uitkwam met klaveren voor het aas. Het contract is gedoemd down te gaan. Aan het verlies van drie ruitens en een troefslag lijkt niet te ontkomen. Parnevik incasseerde twee hoge troeven, twee hoge harten en nog een hoge klaveren. Dat waren al zes slagen. Vervolgens troefde hij een harten op tafel en een klaveren in de hand. In deze positie had de Zweed nu acht slagen:

♠ 8

♡ -

♦ 9 8 3

♣ 10

♠ V

♠ -

♡ -

♡ B

♦ A 6 5

♦ H B 10 7

♣ B

♣ -

♠ 9

♡ 8

♦ V 4 2

♣ -

Parnevik speelde ♡8 voor en west was verloren. Als Cohen zou voortroeven, verdween op tafel een ruiten en zou de leider zijn troeven apart maken. Zou west een ruiten afgooien, dan wordt de harten op tafel getroefd en ♣10 in de hand. West gooide daarom zijn hoge klaveren af. De leider troefde op tafel en maakte ♣10 als tiende slag.

Als `Beste Biedverloop' draag ik het hiernavolgende spel voor. Onno Eskes berichtte erover in het Daily Bulletin van het WK dat in januari van dit jaar op Bermuda werd gehouden.

Oost gever

♠ 9 6 4 3

Niem. kw.

♡ 10 5 2

♦ B 2

♣ 9 7 4 2

♠ A B 10 8

♠ H V 7

♡ V 9

♡ A H 8 7

♦ H 7 6 5 4 3

♦ V 9 8

♣ A

♣ 8 6 3

♠ 5 2

♡ B 6 4 3

♦ A 10

♣ H V B 10 3

West

Noord

Oost

Zuid

Sykes

Wakefield

1♣

pas

1♦

pas

1♡

pas

1♠

pas

1SA

pas

3SA

pas

pas

dbl

pas

pas

5♦(!)

pas

6♦(!)

pas

pas

pas

OW waren twee spelers van het open team van gastland Bermuda, waar op diezelfde dag een marathon voor hardlopers werd gehouden. In de wedstrijd tegen Canada durfde oost, met zijn magere klavers, 3SA gedoubleerd niet aan en rende weg naar 5♦. Ook west kon in zijn kaart zien dat het doublet van zuid gebaseerd moest zijn op solide klavers. Hij waardeerde zijn kaart terecht op. Geen klaverenpunten bij oost betekende automatisch goede fillings in de andere kleuren. Dat zuid semi-solide hartens zou kunnen hebben, was veel minder waarschijnlijk. Dan had hij immers 1♡ kunnen volgen. Gezien het rondzitten van de troeven was het afspel in 6♦ geen enkel probleem. Zeer geïnspireerd biedwerk van zowel oost als west en derhalve een nominatie voor best geboden spel.

Het slem leverde Bermuda 14 imps op omdat op de andere tafel oost (onnodig) down was gegaan in 3SA. Onnodig, omdat ondanks de vervelende klaverenstart, zuid na vier rondjes schoppen in een onoverkomelijke afgooidwang komt. Hij zal een klaverenwinnaar moeten loslaten, zodat de leider daarna veilig de ruitens kan ontwikkelen. O ja, het viel niet mee die marathonlopers de lol uit te leggen van twee weken lang negen uur per dag neerleggen van stukken karton. Dat het een stuk zwaarder was dan 42 km rennen op een eiland, konden ze zich weer wel voorstellen. Voerendaal.

    • Jan van Cleeff