Spanje wil veel strenger worden voor illegalen

De Spaanse regering wil de vreemdelingenwet, die vorig jaar december nog aanmerkelijk werd versoepeld, opnieuw strenger maken. Zo zal het moeilijker worden voor illegalen om een verblijfsvergunning te krijgen. Volgens de huidige wet kunnen illegale immigranten een verblijfsvergunning indien zij kunnen aantonen dat zij reeds twee jaar in Spanje wonen en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Als de regering-Aznar haar zin krijgt, wordt die termijn verlengd naar vijf jaar, en wordt er ook paal en perk gesteld aan voorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, waarop illegalen aanspraak kunnen maken. De nieuwe voorstellen zijn gisteren gepresenteerd door vice-premier Mariano Rajoy. Het parlement zal het wetsvoorstel nog moeten behandelen. De huidige wet, een van de meest liberale in Europa, werd afgelopen december zeer tegen de zin van de regering aangenomen. Maar na de verkiezingen van afgelopen maart heeft de Partido Popular haar meerderheid in het Congres van Afgevaardigden zodanig vergroot, dat zij haar voorstellen waarschijnlijk zonder problemen aanvaard krijgt.