SEKS VIA INTERNET GEEFT VERGROTE KANS OP GESLACHTSZIEKTE

Tweederde van de voornamelijk homoseksuele mannen die zich in de zomer van 1999 in San Francisco voor de geslachtsziekte syfilis lieten behandelen, hadden hun sekspartner via de lokale internet-chatbox San Francisco M4M gevonden. In andere, vergelijkbare perioden deed maar eenvijfde van de met syfilis besmette mensen hun seksuele contacten via het internet op. Voor onderzoekers van het San Francisco Department of Public Health (SFDPH) was dat reden om aan te nemen dat vorig jaar zomer zich via de M4M-chatbox een syfilisepidemie verspreidde (Journal of the American Medical Association (JAMA), 26 juli).

Bijna éénderde van alle zoekacties op het internet hebben een op seks gerichte vraagstelling. Veel ervan eindigen in sekscontacten. Lokale chatboxen, een soort dorpspleinen op het wereldwijde web waar voornamelijk mensen uit een bepaalde regio inloggen, zijn bij uitstek geschikt voor het leggen van contacten waarvan het de bedoeling is elkaar in levenden lijve te ontmoeten.

Gemeentelijke gezondheidsdiensten en klinieken voor geslachtsziekten proberen sekspartners van een patiënt met een geslachtsziekte op te sporen om zich ook te laten behandelen. Dit brononderzoek is moeilijk na het leggen van contacten via internet, omdat de patiënten meestal alleen de bedachte chatbox-gebruikersnamen van hun sekspartners kennen en niet hun echte naam. De SFDPH loste dit probleem op door met de besmetten een lijst van chatbox-gebruikersnamen op te stellen. Die chatters kregen allemaal email met de mededeling dat de gebruiker mogelijk seks had gehad met iemand met een geslachtsziekte, en dat het raadzaam was hierop te laten testen. De methode bleek succesvol: met opsporing via het internet van mogelijk besmette sekspartners, verdriedubbelde het aantal mensen dat zich op een seksueel overdraagbare aandoening liet testen ten opzichte van opsporingscampagnes via kranten en aanplakbiljetten. Op deze manier traceerden de medewerkers een man die mogelijk 43 anderen met syfilis had besmet. Bijna driekwart van de respondenten vond het prettig om via de chatbox van de mogelijke besmetting op de hoogte gebracht te worden.

Volgens een woordvoerder van geslachtsziektenkliniek van de Amsterdamse GG&GD, wordt in Amsterdam nog geen brononderzoek via het internet uitgevoerd. Maar een recente verdubbeling van het aantal gevallen van syfilis en een stijging van 50% van gonorroepatiënten in Amsterdam, zet geslachtziektenbehandelaars wel aan het denken hoe zij de stijging van geslachtziekten terug kunnen dringen.

Andere Amerikaanse onderzoekers schrijven in dezelfde aflevering van JAMA (26 juli) dat de kans om via een lokale chatbox ook echt sekscontact te krijgen erg hoog is. Zij namen waar dat 16 procent van de bezoekers van een geslachtsziektepolikliniek in Denver ooit probeerden sekscontact via internet te leggen. Bijna 90 procent van deze mensen was het ook daadwerkelijk gelukt. Via internet gevonden sekspartners brengen een significant groter risico op geslachtsziekten met zich mee, aldus deze onderzoekers, omdat mensen die seks zoeken via het internet, ook vaker ander risicogedrag vertonen zoals onbeschermde anale seks en seks met een HIV-positieve partner.

    • Nienke van Trommel