Reünie van cabaretiers in Delft

Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, wordt voor de 35ste keer gehouden. Een feestavond brengt het Rotterdamse festival dit najaar terug naar Delft waar het begon.

Een enkeling oppert soms nog dat het jaarlijkse cabaretfestival Cameretten eigenlijk weer terug zou moeten naar Delft. Daar is de competitie voor aankomende cabaretiers immers in 1966 begonnen. De huidige thuisbasis in het Luxor-theater in Rotterdam is voor de organisatoren echter zo succesvol dat er van een verhuizing geen sprake is. En toch vinden er op donderdag 14 september op de oerlokatie, De Koornbeurs in Delft, een Cameretten-reünie en een selectieronde plaats.

,,Natuurlijk is het een verstandige beslissing geweest om naar Rotterdam te gaan'', zegt feestcoördinator David Lentink. ,,Maar we willen de band graag weer aanhalen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we voortaan elk jaar weer minstens één selectieronde naar Delft kunnen halen.''

Het initiatief grijpt terug naar 35 jaar geleden, toen de studentenvereniging SSRD een lustrum had. Een onderdeel daarvan was een eenmalig cabaretfestival. Het kreeg de naam Cameretten, naar het pleintje naast De Koornbeurs in het oude centrum van Delft, het toenmalige sociëteitsgebouw van SSRD. Dat pleintje heet nog steeds zo; het is genoemd naar de kamers waarin Italiaanse bankiers in de 14de en 15de eeuw hun zaken deden. Het huidige naambordje, aangebracht in de jaren `70, vertoont de spelfout Camaretten; iemand moet hebben gedacht dat het iets met cabaret te maken had.

De kandidaten voor het festival, bedoeld als eenmalig evenement, kwamen van studentenverenigingen uit het hele land. De winnaar werd de groep Dejavu van de Vrije Universiteit in Amsterdam, onder leiding van de 23-jarige Marnix Kappers die daar Frans en rechten studeerde. Een jaar later, toen het evenement wegens groot succes werd herhaald, won Kappers als solist de persoonlijkheidsprijs. De hoofdprijs ging toen naar de cabaretgroep van Ivo de Wijs. Beide laureaten werken nog steeds in het amusementsvak.

David Lentink, student licht- en ruimtevaarttechniek, stuitte op dit verleden toen hij een jaar geleden de taak op zich nam voor de jongerenvereniging De Koornbeurs cabaretvoorstellingen te organiseren. Hij wist er niets van, en ook van de archieven was in Delft weinig meer terug te vinden. In de loop van de jaren tachtig is Cameretten uit de vijftiende-eeuwse Koornbeurs verhuisd naar de aula van de TH en in 1989 naar Luxor in Rotterdam. Sindsdien wordt het, met subsidie van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door een aparte stichting van professionals die geen banden met de Delftse studentenwereld meer heeft.

,,Het werd te groot'', zegt Lentink, ,,en langzaam maar zeker is het daardoor van Delft vervreemd. Veel mensen weten niet eens meer dat het ooit hier is begonnen''

Intussen heeft het oudste cabaretfestival van Nederland heel wat opgeleverd. Fameus is nog steeds het jaar 1968, toen de stevig in de cabaret-traditie wortelende groep Don Quishocking de hoofdprijs won en het veel baanbrekender duo Neerlands Hoop (met Freek de Jonge en Bram Vermeulen) slechts een vijfde plaats haalde.

Mede door het overrompelende effect van Neerlands Hoop ontstond in de jaren zeventig een malaise; voortaan was cabaret uit de mode, liever maakte men `muziektheater'. Veel winnaars uit die tijd kwamen nadien elders terecht, zoals de huidige regisseur Antoine Uitdehaag die in 1975 de groep Hoeraak leidde, de Vlaamse toneelmakers Sam Bogaerts en Lucas Vandervost die in 1979 het duo Dabaret Salu vormden, en Ko van den Bosch die in 1980 won met zijn groep Electric Alex (nu Alex d'Electrique). Pas in 1983 kwam de omslag, met debutanten als Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw en Hans Liberg.

Van veel van die deelnemers, organisatoren en juryleden zoekt David Lentink nog naar adressen. Hij wil iedereen uitnodigen voor de reünie. De hele Koornbeurs wordt die avond aangekleed in de sfeer van de Cameretten-historie. ,,We gaan er met 35 vrijwilligers een groot feest van maken'', zegt hij, ,,al is het heel duidelijk dat het festival hier nooit meer terug zal komen.''

Cameretten-feest, 14/9 in De Koornbeurs, Delft. Inl. (015) 2124742 en www.koornbeurs.nl/cameretten.

    • Henk van Gelder