Nederlandse banken verdacht

Grote Nederlandse bankinstellingen en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) worden door de Europese Commissie verdacht van het maken van illegale prijsafspraken. Zij hebben nog drie maanden de tijd om een mogelijke boete van de Commissie te ontlopen, die maximaal tien procent van de omzet kan bedragen.

Dit is gisteravond bevestigd door directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij zegt zich ,,behoorlijk zorgen te maken'' over de procedure die Europees Commissaris Monti (Mededinging) heeft ingeleid.

Gisteren zijn enkele Nederlandse banken schriftelijk op de hoogte gebracht van de verdenkingen, aldus Blocks. Formeel is niet bekend welke Nederlandse instellingen worden verdacht. Het Franse persbureau AFP noemde gisteren ABN Amro, ING en Fortis. Ook het Antwerpse filiaal van Rabobank International is verdachte, aldus een woordvoerder van Rabobank gisteravond.

De banken zouden ten onrechte valutakoersen zijn blijven rekenen na de girale introductie van de euro in 1999. Alle grote Nederlandse banken, inclusief De Nederlandsche Bank, hebben over het voornemen daartoe in 1997 vergaderd, aldus Blocks. ,,Voorzover ik weet heeft die vergadering niet geleid tot feitelijke prijsafspraken'', zegt Blocks.

Alleen al het voornemen tot het maken van kartelafspraken is in het verleden zwaar door de Europese Commissie bestraft. Blocks zei gisteren van deze jurisprudentie op de hoogte te zijn. ,,Het is, ook gezien de politieke lading van het onderzoek, duidelijk dat we dit zeer serieus moeten nemen'', aldus Blocks.

In totaal worden 140 Europese banken van illegale prijsafspraken verdacht. Tot gisteren leken de Nederlandse banken de dans te ontspringen. In juli maakte Monti bekend dat hij 110 instellingen in België, Finland, Portugal en Ierland op de korrel had.

Gisteren werd duidelijk dat hij ook Nederlandse en Duitse banken, waaronder de Dresdner Bank en Commerzbank, officieel heeft gewezen op zijn vermoeden dat ze de Europese kartelregels hebben overtreden.

Volgens Blocks sleept de kwestie al ruim een jaar. Na schriftelijke inwinning van informatie in 1999 deed de Europese Commissie met hulp van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dit voorjaar een inval bij de NVB, ABN Amro en Grenswisselkantoren. Tot gisteren vernamen de banken formeel niets van de Europese Commissie.

De Rabobank wordt alleen verdacht van illegale prijsafspraken in België via haar kantoor in Antwerpen. Daar gaat het om een papieren afspraak voor de Belgische markt met instemming van de centrale bank, aldus een woordvoerder van Rabobank.

ABN Amro, ING en Fortis waren niet voor commentaar bereikbaar.