Nasdaq regeert vakantiebeurs

Zo druk als het is op snelwegen naar zonnige vakantie-oorden, zo rustig is het deze weken op de Amsterdamse effectenbeurs. Bij relatief lage omzetten lijkt de AEX-index alleen in beweging te komen als het echt niet anders kan. Moeizaam komt er een procentje bij of gaat er een procentje af. De ongeïnspireerde beursgraadmeter liet zich ook de afgelopen week weer leiden door de grillen van de Nasdaq.

Bij een lager slot van de Amerikaanse schermenbeurs gingen ook op het Damrak de koersen van de technologiefondsen en telecomaandelen steevast fors omlaag. Zetten koopjesjagers de hightechs in de Verenigde Staten vervolgens weer op winst, dan hees ook de AEX-index zich in de plus. En ook de overige Europese beurzen bleven keurig in het spoor van Wall Street.

De naderende presentatie van de cijfers over de Amerikaanse werkloosheid deed de animo bij beleggers gisteren nog verder afnemen. Een krappe arbeidsmarkt in de Verenigde Staten zou immers kunnen leiden tot een zoveelste verhoging van de rente. Beleggers zijn nog niet zeker van een afkoeling van de oververhitte Amerikaanse economie en dus bleven zij, in afwachting van meer duidelijkheid, liever aan de zijlijn.

Aan nieuws deze week overigens geen gebrek. De kooplust van beleggers mocht dan misschien op een laag pitje staan, de bedrijven zelf leken er geen genoeg van te krijgen. Vol trots werd de ene na de andere reusachtige overname aangekondigd. Zo telde bankverzekeraar ING zo'n 450 miljoen gulden neer voor de Britse zakenbank Charterhouse Securities, onderdeel van Credit Commercial de France.

Beleggers op het Damrak beloonden ING met een forse koersstijging. Het aandeel van de bankverzekeraar bereikte gisteren zelfs even een koers van 72,33 euro, de hoogste notering ooit. Twee jaar geleden nog dook ING in volle vaart in de rode cijfers. Het dieptepunt werd bereikt op 5 oktober 1998, net nadat het bedrijf de verwachte winstgroei had verlaagd van 35 procent naar 15 procent. Het aandeel ING kelderde daarop naar een koers van 31,40 euro.

Sindsdien heeft de zakenbank zijn internationale expansiedriften weer onder controle. ING heeft de activiteiten in vooral Latijns Amerika en de Verenigde Staten verminderd en begeeft zich alleen nog heel gericht over de grens. Dat heeft geresulteerd in een verbetering van de resultaten en een grotere waardering op de beurs.

Ook chemieconcern Akzo Nobel, automatiseerder Getronics en de maritieme dienstverlener Smit Internationale begaven zich deze week met succes op het overnamepad. Akzo Nobel lijfde de coatingactiviteiten van het Amerikaanse bedrijf Dexter Corporation in. Getronics nam het Braziliaanse Connect Systems Integrator over en Smit Internationale stortte zich op zijn Canadese branchegenoot Rivtow Maritime. Geen van de bedrijven wilde ingaan op de hoogte van de koopsom.

Getronics wist zijn goede prestaties op de acquisitiemarkt als enige niet te vertalen in een koerswinst op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel van de automatiseerder werd naar beneden gedrukt door negatieve berichten uit de Verenigde Staten. Kulicke & Soffa, fabrikant van chipmachines, liet weten dat orders uitbleven en dat zette de it-fondsen wereldwijd onder druk. Het aandeel Getronics heeft sinds mei dit jaar geen continue stijging meer laten zien.

Beter ging het met Hagemeyer. Het handelshuis uit Naarden nam voor 480 miljoen gulden een distributeur van elektrotechnische artikelen over in Australië. Met de inlijving van The Electrical Group van het Australische conglomeraat Pacific Dunlop komt het totaal dat Hagemeyer dit jaar aan overnames gaat besteden op ongeveer 2 miljard gulden.

Hagemeyer heeft het afgelopen jaar een strategische koerswijziging doorgevoerd. Het concern heeft veel consumentenproducten afgestoten en richt zich op de sector elektrotechnische artikelen, aangevuld met veiligheid (kleding, helmen) en onderhoud. Beleggers beloonden het handelshuis met een koersstijging tot 32,80 euro. Dat was de hoogste notering sinds april vorig jaar.

KPN zag een overnamepoging in Bulgarije mislukken. Het telecomconcern aasde op een meerderheidsbelang van 51 procent in het Bulgaarse staatstelecomconcern BTC, dat zo'n 1,4 miljard gulden moet kosten. Volgens de Bulgaarse minister Zhotev van Economische Zaken zouden KPN en zijn Griekse partner OTE aanvullende juridische eisen hebben die in strijd zijn met de Europese regelgeving voor de telecomsector.

KPN gooide het mislukken van de onderhandelingen op een almaar groeiende lijst met spelregels. Het telecomconcern duikelde deze week verder de diepte in op het Damrak. Het aandeel KPN is sinds begin vorige maand nauwelijks meer gestegen. In maart noteerde KPN nog boven de 70 euro. Inmiddels is de koers gedaald tot rond de 38 euro.

Chemieconcern DSM nam deze week de farmaceutische activiteiten van het Amerikaanse Catalytica over. De grootste penicillineproducent van de wereld maakte deze week bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook bekend voorlopig penicillinefabrieken te blijven sluiten.

    • Annemarie van der Tuijn