Misbruik van au pairs aan banden gelegd

Het ministerie van Justitie heeft regels opgesteld voor gastgezinnen van au pairs in Nederland. Au pairs mogen niet langer worden beschouwd als werkster of fulltime oppas.

Au pairs en gastgezinnen moeten met ingang van deze maand een zogenoemde bewustzijnsverklaring ondertekenen, waarin de wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd. De au pair mag niet meer dan twintig uur in de week worden ingezet voor het verzorgen van kinderen en huishoudelijk werk. Het huishoudelijk werk mag niet te zwaar zijn.

Een au pair verblijft op basis van gelijkwaardigheid bij een gezin, zo stelt het ministerie. Daarom hoeft zij niet meer huishoudelijk werk te doen dan een ander gezinslid.

Om aandacht te vestigen op de ,,slechte rechtspositie'' van au pairs in Nederland heeft de FNV namens drie au pairs aangekondigd een rechtszaak te beginnen.

Het gaat onder meer om een Bulgaarse au pair die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat moest werken. Zij was verantwoordelijk voor de volledige zorg over een baby en moest drie andere kinderen naar school brengen en weer halen. Bovendien deed zij het grootste deel van het huishouden. Aan de cursussen die de Bulgaarse wilde doen, kwam ze niet toe. Toen protest niets uithaalde, vluchtte ze naar een bevriend gezin. Ofschoon precieze cijfers niet beschikbaar zijn, zegt de FNV aanwijzingen te hebben dat dit soort zaken geregeld voorkomt.

De FNV is gematigd tevreden met de nieuwe regelgeving. ,,Het zijn mooie regels maar er moet een meldpunt komen waar de au pairs terecht kunnen. Anders komt er in praktijk nog niets van terecht'', zegt een woordvoerder.

Ook Activity International, een groot bemiddelingsbureau voor au pairs, vindt het goed dat er regels zijn opgesteld. C. Schaafsma, coördinator van de au-pairafdeling: ,,We hadden zelf ook al richtlijnen maar het is natuurlijk veel beter als dat officieel gebeurt. Wij hadden zelf echter een maximum werktijd van dertig uur aangehouden. Twintig uur vinden we eigenlijk te weinig. ''