Meevaller voor boeren die stoppen

Veehouders die vanwege het nieuwe mestbeleid van minister Brinkhorst (Landbouw) hun bedrijf moeten sluiten, krijgen een fiscale tegemoetkoming. Dat heeft staatssecretaris Bos (Financiën) gisteren bekend gemaakt. Het gaat om veehouders die hun bedrijf na 19 maart 2000 en voor 1 januari 2001 te koop hebben aangeboden aan de overheid. Ongeveer 3.500 veehouders hebben tot nu gebruik gemaakt van deze opkoopregeling. Brinkhorst wil in totaal ongeveer 6.000 varkenshouders hun bedrijf laten beëindigen. Doel van de maatregel, die op verzoek van Brinkhorst is ingesteld, is om meer veehouders dan tot nu toe over te halen hun bedrijf te beëindigen. Nu twijfelen veel boeren over deelname aan de regeling, omdat ze met grote schulden blijven zitten na het staken van hun bedrijf.