Make-up van de Hema

Annemarie den Tex geeft zelden geld uit aan kleren. Het interesseert haar gewoon niet. Twee pakjes heeft ze van de Parijse Agnès B voor haar werk, al jaren. Verder koopt ze met name tijdens de uitverkoop, en dan alleen als ze iets nodig heeft. ,,Ik wil binnen een uur klaar zijn, ik vind winkelen zo saai.'' Wel heeft ze een zwak voor oorbellen. ,,Ik geef zo 200 gulden uit aan oorbellen van Jorge Cohen.'' Voor de kapper heeft ze ook wat over: knippen voor tachtig gulden.

Annemarie den Tex is in het dagelijks leven een ,,calvinist''. Ze spaart voordat ze iets koopt. Leent nooit. ,,Ik let erg op mijn geld.'' Ze koopt geen nieuwe auto omdat je ook goede tweedehandse kunt krijgen. ,,Als-ie maar rijdt''. Ze houdt haar huidige CD-speler tot hij het niet meer doet. ,,Ik vind het zonde om een nieuwe te kopen.'' Haar servies komt van de Hema, evenals haar make-up en zonnebrandcrème.

Een uitzondering maakt ze voor haar huis, daar komt geen IKEA-bank in. Het huis heeft ze twee jaar geleden gekocht (vier ton) in het centrum van Amsterdam, nu het wordt opgeleverd is het bijna twee keer zoveel waard. ,,Ik heb mijn spaarrekening geplunderd en ga mijn huis mooi inrichten. Mooie verlichting, goede meubels. Al mijn spaargeld gaat dit jaar op aan mijn huur (huidig huis), mijn hypotheek (nieuw huis) en de inrichting.''

Toch zijn er dagelijkse geneugten die ze zichzelf niet ontzegt. ,,Ik kook elke dag lekker en ben verslaafd aan Albert Heijn. Ik wil goede olijfolie, goede ingrediënten. Ik betaal gerust 20 gulden voor een fles wijn, je proeft echt het verschil met een fles van acht gulden. Ik ga vaak lunchen op een terras of koffie drinken in een café. Ik heb geen koffiezetapparaat, vandaar.''

Bovendien heeft ze een abonnement op de opera, gaat ze twee keer per maand naar de bioscoop en eens in de twee weken uit eten. Ze koopt boeken en is geabonneerd op NRC, de VPRO-gids en een woonblad. Ze gaat elk jaar skieën, neemt één zomervakantie en gaat jaarlijks een weekend weg.

Het gevoel dat ze niet hoeft te sparen om een weekend naar Londen te gaan, is ,,prettig''. Maar eigenlijk geeft Den Tex niet graag geld uit. Ze koopt nooit impulsief iets. ,,Ik loop zelden in de buurt van winkels. Ik werk veel; vijftig tot zestig uur per week. En ik zou nooit veel geld besteden aan make-up omdat ik niet geloof dat het effect heeft. Ik ben gewoon heel nuchter.''