IAAF: Sotomayor vaker positief

De Cubaanse hoogspringer Javier Sotomayor is sinds hij werd betrapt op het gebruik van cocaïne, minstens nog één keer positief bevonden op gebruik van deze drug. Hij werd vorig jaar tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Winnipeg betrapt.

Dat heeft Arne Ljungqvist, vice-voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), gisteren gezegd. ,,Ik weet dat er nog minstens één positieve test is geweest.'' De IAAF halveerde woensdag tijdens een spoedvergadering de schorsing van de 32-jarige wereldrecordhouder van twee tot één jaar, tot 31 juli. Daardoor kan de Cubaanse atleet deelnemen aan de Olympische Spelen in Sydney.

Ljungqvist, tevens hoofd van de medische commissie van de IAAF en lid van het Internationaal Olympisch Comité, zei gisteren ontevreden te zijn over het besluit. ,,Dat ging tegen onze regels in, ik heb mij er dan ook van gedistantieerd.''

In een eerste reactie ontkende Sotomayor, die ook de affaire in Winnipeg altijd hevig heeft tegengesproken, vanuit Havana ten stelligste de beschuldiging van Ljungqvist. ,,Volslagen onzin. Hier zit iemand achter die mij schade wil berokkenen. Iemand met zeer slechte bedoelingen.''