Duitse overheid wil winkeltijd verruimen

De Duitse minister van Economie Werner Müller heeft de druk op de vakbonden verhoogd om hun verzet tegen ruimere winkelsluitingstijden te verminderen. Müller zei gisteren dat de regering winkels zou kunnen toelaten langer open te blijven, ook zonder steun van de bonden. De Duitse vakbonden zijn fel gekant tegen verruiming van sluitingstijden van winkels. Volgens hen leveren de langere werktijden niet meer omzet op.

Momenteel mogen winkels in Duitsland door de week open blijven tot 8 uur 's en op zaterdag tot 4 uur 's middags. Op zondag moeten ze winkels gesloten blijven, een enkele uitzondering daargelaten. ,,Als de vakbonden nee blijven zeggen moeten we de regels mogelijk aanpassen tegen hun wil'', aldus Müller. ,,Het verzet van de bonden leidt nergens toe.'' De zestien Duitse deelstaten zullen hun plannen voor aangepaste regelgeving op 16 september aan de bondsregering presenteren en deze zal de noodzaak voor veranderingen ,,in de herfst'' nader bekijken, aldus Müller.