Daghandelaren in Nederland

Eén daghandelaar ligt onderuitgezakt in zijn kantoorstoel. Hij slaapt. Vijf andere aanwezigen in de royale ruimte op de tweede verdieping van een Haarlems kantoorpand houden het beeldscherm van hun pc wel in de gaten. Daarop flikkeren de bied- en vraagprijzen van contracten op de financiële markten van Londen, New York en Parijs.

Sinds april exploiteren drie voormalige optiehandelaren hier het Day trading center. Particulieren kunnen er achter de pc gaan zitten om via internet te handelen in aandelen, opties of ingewikkelder contracten.

Stanley Mayer, algemeen directeur en zelf daghandelaar, laat zien hoe het werkt. Orders op beurzen in Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden binnen enkele seconden verwerkt. Het pc-scherm toont lijstjes, de bidbooks. Die laten zien hoeveel interesse er is voor een aandeel tegen een bepaalde prijs.

In Haarlem is de handel op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en de Duitse Borse populair. Amsterdam is veel minder in trek, omdat de orderverwerking, bijvoorbeeld bij de leidende internetbank Alex op de Amsterdamse effectenbeurs, minuten duurt in plaats van seconden. Alex is een dochter van de zakenbank Labouchere in Amsterdam. 'Wij verzamelen de orders hier op het kantoor op onze computer', zegt algemeen directeur R. Frijters van Alex. 'Eén keer per minuut sturen we ze door naar de beurs.'

Het aantal daytraders is beperkt. Bij Alex brengen maar vijftig tot honderd klanten meer dan vijf orders per dag in. Dat betekent dat nauwelijks een half procent van de 22.000 klanten voldoet aan het profiel van de daghandelaar: een particulier die vaak handelt en zo meelift op koersbewegingen van uren, minuten of seconden.

Volgens schattingen zijn er in Nederland enkele duizenden daghandelaren. Dat lijkt nog aan de hoge kant gezien het beperkte aantal klanten van Alex, dat in Nederland een marktaandeel heeft van zeker 15 procent.

Eind dit jaar verwacht Alex een sneller systeem te hebben dat orders in seconden verwerkt. Tegen die tijd moet het ook mogelijk zijn om meer inzicht te krijgen in de lijst met koop- en verkoop opdrachten van een bepaald aandeel. Frijters verwacht dat het aantal daghandelaren op de Amster damse beurs met deze nieuwe diensten zal toenemen. Maar dan staat wet- en regel geving de groei van de daghandel nog in de weg. Day traders lopen het risico door de fiscus als een onderneming te worden belast. Ook de Stichting Toezicht Effectenverkeer volgt het Daytradingcenter met argusogen: zodra ze beleggingsadviezen verstrekken, hebben ze een vergunning nodig.

[behorend bij artikel op pagina 46–50 Day traders / door Jeroen van Bergeijk]

    • Michiel van Nieuwstadt