Brits blad stopt hetze tegen pedofielen

Onder sterke druk van politie en regering heeft het Britse schandaalblad News of the World besloten te stoppen met zijn omstreden `named and shamed'-campagne, waarbij namen, adressen en foto's van pedofielen worden gepubliceerd.

Het zondagsblad heeft dat gisteren bekend gemaakt, nadat donderdag in Portsmouth de woning van een veroordeelde pedofiel drie uur lang werd belaagd door een woedende menigte van ongeveer 150 mensen, de meesten buurtbewoners. Ze hadden de naam en het adres van de man, die op tijd wist te vluchten, uit de News of the World. De groep gooide met stenen naar de flat waar de man woonde en stak een auto in brand waarvan men dacht dat die van de zus van de verdachte was. Een groep van zeventig agenten zette de wijk af.

Het boulevard veroordeelde het geweld gisteren als ,,een onwettige actie van verontruste burgers'' die ,,totaal onacceptabel'' was, maar zei aanvankelijk door te gaan met de campagne die was opgezet naar aanleiding van de moord, vorige maand, op een achtjarig meisje. De Britse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Mike O'Brien, vroeg News of the World de publicatie van de namen van pedofielen te staken. Eerder noemde de Britse politie de stunt van de krant ,,onverantwoordelijk''. Volgens de politie bestaat het gevaar dat pedofielen `ondergronds' gaan en daardoor eerder recidiveren, waardoor kinderen alleen maar meer gevaar lopen. Zo hield de politie al enige tijd een veroordeelde pedofiel in de gaten, die na publicatie van zijn foto in de News of the World naar Spanje bleek te zijn gevlucht.

De Britse politie beschikt sinds 1997 over een uitgebreid register van zedendelinquenten, maar dit is niet openbaar. ,,Ervaringen uit het verleden leren dat het afdrukken van dergelijke informatie een serieuze inbreuk is op de bescherming van kinderen'', aldus commissaris Tony Butler, de landelijke woordvoerder voor zedenzaken.

Al een paar dagen nadat News of the World de eerste lijst publiceerde, ging een groepje woedende vrouwen en kinderen een vermeende pedofiel te lijf. De man bleek onschuldig en vertoonde slechts enige gelijkenis met een pedofiel op een van de foto's. Donderdag werd opnieuw een man ten onrechte voor een pedofiel gehouden. Hij kreeg politiebescherming nadat een brief waarin hij wordt omschreven als kinderverkrachter op vijfhonderd adressen in de buurt werd verspreid.

De ouders van het vermoorde meisje steunden de actie van de krant.