Bouwverbod voor Grolsch in Boekelo

Bierbrouwer Grolsch mag geen nieuwe brouwerij bouwen in Boekelo. Dit heeft de Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland voor bestuurlijke zaken, gisteren bepaald.

Volgens het college is de nieuwbouw in strijd met de agrarische en recreatieve functies van het gebied waar de brouwerij gepland is. De provincie Overijssel had daarom geen bouwvergunning mogen verlenen.

Grolsch is ,,teleurgesteld'' over het negatieve oordeel van de Raad van State. Het bedrijf had het oordeel niet zien aankomen. ,,We besloten 2,5 jaar geleden dat we beter één brouwerij kunnen hebben dan twee, zoals nu, en we zijn nog geen stap verder'', zei een woordvoerder. Grolsch gaat nu samen met de provincie Overijssel en de gemeente Boekelo bekijken ,,wat we hier aan kunnen doen''.

Grolsch heeft eerder al aangegeven dat het mogelijk gedwongen wordt om buiten Twente naar een plek te zoeken voor de noodzakelijke nieuwbouw als de vestiging in Boekelo verboden zou worden. Voor de nieuwe brouwerij is een bedrag van 300 miljoen gulden begroot.

Grolsch, na Heineken de grootste bierbrouwer van Nederland met een marktaandeel van ongeveer 15 procent, is eerder in mei dit jaar getroffen door de vuurwerkramp in Enschede. Vlak bij de plek van de ramp ligt de grootste van de twee vestigingen van Grolsch. Die brouwerij werd zwaar beschadigd door de ontploffing. De brouwerij zal waarschijnlijk pas eind dit jaar weer gewoon kunnen functioneren. De schade, waar Grolsch voor is verzekerd, wordt geraamd op ongeveer 100 miljoen gulden.

De nieuwbouw in Boekelo, vlakbij Enschede, is een belangrijk onderdeel in de plannen van Grolsch om een onafhankelijke brouwer te kunnen blijven temidden van met elkaar fuserende biergiganten. De verbeterde efficiëntie van de nieuwe brouwerij moet Grolsch in staat stellen om de productiekosten omlaag te brengen en beter te kunnen concurreren met andere Europese brouwerijen.

Zowel de gemeente Enschede als de provincie Overijssel steunen de verhuizing en gaven eerder toestemming aan de bouw. Een aantal omwonenden van de nieuwe lokatie vocht dit besluit aan bij de Raad van State. De raad oordeelt dat het bouwplan in strijd is met het streekplan. Daarin staat dat in het gebied waar Grolsch de brouwerij wil neerzetten, het kleinschalige karakter van het landschap dient te worden behouden. De bewoners van Boekelo hadden zich verenigd in de actiegroep `Houd Boekelo landelijk'. Ze plaatsten bijvoorbeeld borden langs de weg met `Hier industrie maakt meer kapot dan ons lief is'.