Borden uit Italië

Sanne van Nieuwenhuijzen kan goed met geld omgaan. ,,Ik probeer een bepaald bedrag op de beste manier te besteden – ik denk dat ik er een zesde zintuig voor heb.'' Elke maand heeft ze na haar vaste lasten ruim 3.000 gulden om aan zichzelf te besteden, maar het lijkt alsof het meer is. ,,Ik moet toegeven dat ik er genoegen in schep om geld uit te geven. Het geeft me een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Dat ik het kán uitgeven.''

Ze probeert twee keer per jaar te skieën en een paar keer per jaar naar het buitenland te gaan. Als de vakantiedagen het toelaten; dit jaar zijn het er maar twintig. Ze eet twee keer per week buiten de deur, met vrienden, de andere dagen haalt ze Thais of Indonesisch. ,,Ik kook graag als er vrienden langs komen, maar niet voor mezelf.''

Dure merkkleding, zoals Gucci, koopt ze niet. Maar wel eens schoenen voor 400 gulden of een potje gezichtscrème voor 250 gulden. ,,Ik besef dat dat luxe is en ook ik kan me dat niet vaak permitteren. Maar na een dag hard werken, vind ik het heerlijk om voor mezelf zo'n bakje verse uitgesneden grapefruit voor tien gulden te kopen. Ik beschouw dat als een beloning.''

Geld uitgeven is een sport. ,,Ik hou van het puzzelen. Ik dwing mezelf om er een dag voor te gaan zitten en zorg dan dat ik 2.000 gulden van de belasting af kan trekken. Dan heb ik dat geld verdiend.''

Haar zesde zintuig leidt soms tot prachtige deals. In Italië, onlangs, kwam ze borden van Villeroy & Boch tegen voor eenderde van wat het in Nederland zou kosten. ,,Ik kan het dan niet laten – dat is relatief zó goedkoop.'' Haar koophuis, in een van de felbegeerde monumenten aan het water in Amsterdam, is binnen twee jaar twee keer zo veel waard als de koopprijs (320.000 gulden).

Sanne houdt niet van zuinigheid. ,,Ik hou niet van mensen die moeilijk doen over geld. Als ík het heb, geef ik het uit – ook aan anderen. Als we met zijn vijven gaan eten, dan ga ik niet kijken van: welk voorgerecht had jij precies? Had jij wel of geen koffie? Dan delen we het gewoon door vijf.''

Haar nieuwe huis gaat ze met zorg inrichten: een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken. ,,Ik heb nooit veel besteed aan mijn huis maar nu wil ik dat wel – het is een nieuwe fase in mijn leven.''

Ze let niet op de centen, wel op de grote lijn. ,,Ik geef nooit meer uit dan ik me kan permitteren, ik zal nooit schulden hebben. Ik haat debetrente.''