Bevrijding in Marokko `wilde daad'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de bevrijdingsactie van de Nederlandse privé-rechercheur J. Smits in Marokko gisteren omschreven als ,,een wilde daad en een zeer risicovolle wanhoopsactie die geen navolging verdient''.

De rechercheur redde woensdag een Nederlandse moeder en haar twee kinderen uit de handen van haar Marokkaanse ex-man.

Volgens Smits ging het om een `zeer gevaarlijke crimineel'. De Marokkaan hield de vrouw en haar twee dochters al een jaar lang vast. Het ministerie en de Nederlandse ambassade in Marokko waren op de hoogte van de gijzeling van de moeder en haar twee kinderen, maar niet van de bevrijdingsactie.

Privé-rechercheur Smits van Bureau Intercept Recherche uit Elst haalde de vrouw en haar twee kinderen woensdagochtend uit een boerderij bij het plaatsje Saka.

,,Op woensdag zijn doorgaans alle mannen naar de markt'', aldus Smits. ,,Om de een of andere reden waren er toch twee mannen achtergebleven op die boerderij. Door mijn mes te laten zien kon ik ze wegjagen.''

Na de bevrijding ontvingen de moeder en haar dochters tijdelijke paspoorten van de Nederlandse ambassade. Volgens Smits is hij inmiddels de meest gezochte man in Marokko. De privé-rechercheur heeft de moeder en beide dochters ergens in Europa ondergebracht.

Smits noemt zijn optreden in Marokko vanzelfsprekend. ,,Deze man is schuldig aan vrijheidsberoving, mishandeling en verkrachting. De moeder en dochters waren doodsbang, net als hun familie hier in Nederland. Dat is voor mij de rechtvaardiging van mijn actie. Het zal mij een worst wezen als ik daardoor mijn vergunning als privé-rechercheur verlies.''

In 1997 kwam een einde aan de elf jaar durende ontvoering van de Marokkaanse Karima Ouchan. Zij kon uiteindelijk terugkeren naar Nederland na tussenkomst van de conrector.