Technologie herstelt van grote koersval

De meeste hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs lieten vanmorgen koersstijgingen zien. Alleen zwaargewicht Koninklijke Olie en handelshuis Hagemeyer belandden in de min.

Dankzij het hogere slot van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq wisten de technologiefondsen op het Damrak zich vanmorgen enigszins te herstellen van de flinke klappen van een dag eerder. Zo dikte het aandeel ASM Lithography 3,3 procent aan op een koers van 37,95 euro. De chipmachinefabrikant dook gisteren meer dan 10 procent in de min. Het aandeel van elektronicareus Philips werd 3 procent duurder op 46,45 euro. Kabelaar UPC ging bijna 2 procent omhoog naar een koers van 27,83 euro. Automatiseerder Getronics bleef iets achter met een winst van bijna 1 procent.

Unilever liet vanmorgen weten dat de overnames die het bedrijf de afgelopen maanden heeft aangekondigd de winstgroei dit jaar per saldo zullen afremmen. Het was- en voedingsmiddelenconcern kwam vanmorgen met de resultaten over de eerste zes maanden. De nettowinst kwam uit op 2,58 miljard gulden, een daling van 10 procent (gecorrigeerd voor wisselkoersen). De omzet klom met 2 procent tot 45,3 miljard gulden. Beleggers leken tevreden met de cijfers en beloonden het aandeel Unilever met een winst van 1,43 procent op een koers van 53,05 euro.

Ook de uitgevers deden het goed. Wolters Kluwer nestelde zich zelfs even aan kop van het peloton stijgers met een koerswinst van 3,47 procent op 27,16 euro. VNU en Elsevier moesten het doen met een koersstijging van iets minder dan 1 procent.

Wolters Kluwer moest de koppositie in de loop van de ochtend afstaan aan Aegon. De verzekeraar klom bijna 4 procent naar een koers van 42,56 euro. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat Aegon de verkoop van haar bank Labouchere aan de financiële dienstverlener Dexia afgerond. De verzekeraar krijgt zo'n 900 miljoen euro voor de bank.

Opvallend was het verlies van beurszwaargewicht Koninklijke Olie. Het aandeel van de oliereus werd ruim 2 procent goedkoper op 65,10 euro. Gisteren mocht Koninklijke nog een koerswinst van 3 procent bijboeken na de presentatie van beter dan verwachte winstcijfers. De daling van Koninklijke Olie is deels te verklaren door het interimdividend dat vanmorgen is uitgekeerd. Handelshuis Hagemeyer wist zich vanmorgen evenmin bij de stijgers op het Damrak te scharen. Het aandeel leverde een half procent in op een koers van 32,46 euro.

De AEX-index noteerde tegen de middag een plus van 1,23 procent op een stand van 674,93 punten. De Midkap deed het aanzienlijk slechter. De index voor de middelgrote fondsen dook opnieuw in de rode cijfers en verloor 0,08 procent op een stand van 664,48 punten. Vooral Buhrmann, leverancier van kantoorproducten, moest het ontgelden. Het aandeel verloor bijna 5 procent op 31 euro precies.