Tbc-inenting bepleit voor tropenreizigers

. De kans is groot dat reizigers na een verblijf in een land waar tbc heerst de ziekte herintroduceren in landen waar die ziekte bijna is verdwenen. Ter voorkoming van dit gevaar zouden reizigers naar tbc-gebieden zich voor vertrek moeten laten inenten, of na terugkomst laten testen. Dat schrijven onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en van de GGD's van de vier grote steden in het Britse wetenschappelijk tijdschrift The Lancet dat morgen verschijnt.

De vier GGD's testten bijna duizend Nederlanders die voor een verblijf van gemiddeld 23 weken naar Midden- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië of Afrika vertrokken. Er waren veel jonge rugzaktoeristen bij die met het openbaar vervoer reisden en in goedkope accommodaties verbleven. Ook reisden er veel artsen of verplegers, uitgezonden voor medische hulpverlening, naar de tbc-rijke gebieden.

Wanneer een huidtest uitwees dat ze nog niet eerder een tbc-besmetting hadden doorgemaakt, werden ze uitgenodigd om zich na terugkeer opnieuw te laten testen. Ruim 650 mensen deden dat. Twaalf van hen waren met tbc besmet. Van duizend artsen en verplegers die een maand in een tbc-gebied verblijven raken er acht besmet. Voor gewone reizigers is dat drie per duizend personen per maand.

De kans om besmet te raken met tbc, concluderen de onderzoekers, is net zo hoog als de kans op hepatitis A en veel hoger dan de kans op andere ziekten waartegen reizigers zich vaak voor vertrek laten inenten zoals tyfus, cholera en meningococcenziekten. Zij bepleiten daarom actievere controle op tbc van terugkerende reizigers uit landen waar veel tbc heerst.

Voor landen met de hoogste tbc-cijfers zou vaccinatie vooraf misschien moeten worden aangeraden. Vaccinatie heeft echter een nadeel. Het vaccin beschermt niet iedereen volledig, maar een gevaccineerde heeft altijd een positieve huidtest, zodat moeilijk valt te controleren of iemand echt met tbc is besmet. Niet iedereen die besmet is met de tbc-bacil wordt ziek. Binnen dit onderzoek waren twee van de twaalf besmetten zelf ziek.

Medisch personeel dat in ontwikkelingslanden werkt heeft niet alleen een grotere kans op tbc. Vrijwel iedere arts die daar een paar jaar werkt, krijgt malaria.

ZIEK IN DE TROPEN: pagina 3