Sprinter Douglas bruist weer als vanouds na tweede plaats

Op de dag dat zijn schorsing tot nader order werd opgeschort door de internationale atletiekfederatie (IAAF), heeft Troy Douglas weer van zich doen spreken. Bij wedstrijden in het Belgische Oordegem eindigde de 37-jarige sprinter gisteren als tweede op de 100 meter. Douglas kwam tot een tijd van 10,49 seconden, met een toegestane rugwind van 1,3 meter per seconde.

Na afloop liep de atleet weer als vanouds over van zelfvertrouwen. ,,Ik weet zeker dat ik Sydney haal'', sprak hij. ,,Ik heb al aan drie Spelen meegedaan. Die ervaring zal me helpen me opnieuw te kwalificeren. Ik voel dat ik het nog in me heb.'' Morgen doet hij mee aan de Nacht van de Atletiek in de Belgische plaats Heusden.

Douglas, die in de serie tot 10,50 was gekomen, moest gisteren in de finale alleen de Belg Patrick Stevens voor laten gaan. Zijn trainingsmaat bij Henk Kraaijenhof was beduidend sneller: 10,29 seconden. Dennis Tilburg eindigde als derde in 10,58 seconden. De olympische limieten staan op 10,18 (100 m) en 20,40 (200 m).

Hoogspringer Wilbert Pennings won met 2,20 meter, maar slaagde er andermaal niet in vijf centimeter hoger te komen en daarmee vormbehoud voor de Olympische Spelen aan te tonen.

Douglas reageerde vorig jaar tijdens de NK in Apeldoorn positief bij een dopingcontrole. In zijn urine werden sporen van het verboden middel nandrolon aangetroffen. De tuchtcommissie van de Nederlandse atletiekunie sprak hem in maart vrij, maar de internationale federatie stuurde zijn zaak door naar het arbitragepanel, dat pas begin september bijeenkomt.

Douglas kreeg dispensatie voor de NK van vorige maand in Amsterdam, waar hij tweede werd op zowel de 100 als de 200 meter. Gisteren kreeg zijn advocaat, de Rotterdamse jurist Emile Vrijman, van de IAAF te horen dat Douglas in afwachting van de uitspraak door het arbitragepanel aan wedstrijden mag meedoen.