Servië pakt `buitenlandse saboteurs' op

Het Joegoslavische leger heeft op de grens van Kosovo en Montenegro twee Britten en twee Canadezen gearresteerd. Het zou gaan om ,,sabotagespecialisten'' die Montenegrijnse politiemannen zouden hebben opgeleid voor terreuracties.

De beschuldigingen zijn in het buitenland afgedaan als absurd.

Het Montenegrijnse persbureau Montena-fax meldde gisteren als eerste de arrestatie van ,,vier Britse toeristen'' door het Joegoslavische leger. Het Joegoslavische leger kwam kort daarop met de melding dat de vier soldaten van de vredesmacht KFOR in Kosovo waren. Aanvankelijk werd ook gemeld dat de vier zich aan spionage schuldig hadden gemaakt.

Gisteravond werd een nieuwe lezing gegeven. De vier arrestanten waren twee Britse politiemannen en twee Canadezen, die ,,in het bezit van wapens, militaire uitrusting en explosieven'' zouden zijn opgepakt. De Joegoslavische televisie toonde het viertal met hun in beslag genomen bezittingen: geld, wat kabels, een Albaneestalige kaart van Kosovo, zakmessen en tangen. Andere wapens werden niet getoond, explosieven evenmin. ,,Er zijn aanwijzingen dat de gearresteerde buitenlanders speciale eenheden van de Montenegrijnse politie opleidden en dat ze specialisten waren op het gebied van explosieven en terroristische acties'', aldus de verklaring van het Joegoslavische leger. Een van de vier arrestanten zou lid zijn van het Kosovo Beschermingskorps TMK, de opvolgerorganisatie van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. De aanklacht van spionage was verdwenen.

De arrestatie van de vier komt ruim twee weken na de aanhouding van vier Nederlanders, die – volgens de Servische autoriteiten – van plan waren de Joegoslavische president Miloševic te ontvoeren of, als dat niet zou lukken, te vermoorden.

Na onderzoek in Kosovo, Groot-Brittannië en Canada is gisteren gebleken dat de twee Britten in Kosovo als politie-instructeurs werken voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De OVSE meldde dat de twee nooit wapens dragen, ook niet bij hun werk, en dat ze zich voor een korte vakantie in Montenegro bevonden. De andere arrestanten zijn de Canadese directeur van een particulier bouwbedrijf in Priština, dat met de OVSE samenwerkt bij de wederopbouw van Kosovo, en zijn neef, die met vakantie is. Ook zij maakten een uitstapje naar Montenegro. De OVSE, de Britse en de Canadese autoriteiten hebben de beschuldigingen vanuit Belgrado aan het adres van de vier als ,,volstrekt absurd'' afgewezen. De Britse regering protesteerde gisteren bij Belgrado omdat Britse diplomaten niet op de hoogte zijn gebracht van de arrestaties. Daarnaast werd aangetekend dat het onaanvaardbaar is Britse staatsburgers voor de internationale media ten toon te stellen als terroristen, zonder dat enig bewijs wordt overlegd.