Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

The Queen Mother 100: A birthday to remember. Verslag van de feestelijkheden ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Britse koningin-moeder. BBC1, 20.00-20.30u.

Netwerk. O.a. een terugblik op de Republikeinse Conventie en een analyse van de toespraak van Bush. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage met jeugdvrienden en de vader van de voetballende broers Ronald en Frank de Boer over wie deze week een boek is verschenen. Verder aandacht voor het proces voor de rechtbank in Assen van twee rokers die ziek zijn geworden en een schadevergoeding eisen van tabaksfabrikant Niemeijer. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

De eetfabriek. Serie over de eetcultuur in Nederland behandelt vanavond het moderne visverwerkingsbedrijf en de nieuwste viswinkels. Ook bezoeken aan de traditionele visafslag en de Haagse markt. Ned.3, 19.29-19.59u.

Die ZDF-reportage. Reportage over het Center for Disease Control dat overal ter wereld te vinden is waar een epidemie dreigt. ZDF, 21.15-21.45u.

Hoera een kind!!? In deze zevende aflevering aandacht voor een achtjarige die nog in bed plast, het nemen van een au pair en een gezin met acht kinderen. Ned.1, 22.11-22.41u.

Artsen van de 21ste eeuw. Over de Zweedse kinderarts professor Hugo Lagercrantz die een van de belangrijkste experts op het gebied van vroeggeboren baby's is. Sinds de technieken om onvruchtbaarheid te behandelen zijn verbeterd, is ook het aantal vroeg-geborenen toegenomen. In het Stockholmse Karolinska ziekenhuis vecht Lagercrantz voor deze prille levens. TV2, 23.35-0.02u.

Weerzien op 3: Het genade oord. Herhaling uit 1997 van de documentaire van Cherry Duyns waarin hij bedevaartgangers op hun reis naar Lourdes volgt. Ned.3, 0.23-1.23u.

KUNST & MUZIEK

De wereld van Boudewijn Büch. In deze aflevering staat de betekenis van de song Tallahassee Lassie centraal. De hoofdstad van Florida Tallahassee werd in 1823 door indianen ingericht. Ned.3, 20.30-21.01u.

Doe Maar... Een dag Ahoy! Hoogtepunten en reacties van fans tijdens het concert van 13 mei jl. van de popgroep Doe maar. RTL4, 22.00-23.00u.

Barrymore on Broadway. Eerste deel van drieluik over Broadway met o.a. aandacht voor de Rodgers & Hammerstein musicals. BBC1, 23.20-0.10u.

Museumpleinconcert 2000. Registratie van het op 1 juli jl. gehouden Museumpleinconcert in Amsterdam. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt werken van o.a. Verdi, Grieg, R. Strauss, Sibelius en Mendelssohn. Ned.1, 23.30-0.40u.

FILM

High Spirits (Neil Jordan, 1988, Engeland). Regisseur van The Crying Game had weinig greep op romantische griezelkomedie. Onevenwichtig scenario laat Peter O'Toole zijn Ierse kasteel verbouwen tot een op Amerikaanse toeristen afgestemde spookattractie. Dan verschijnt Daryl Hannah als een ècht spook. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Betsy's Wedding (Alan Alda, 1990, VS). Regisseur-scenarist-ster Alda – voor al uw sympathieke one-liners – organiseert een grootschalig huwelijksfeest in mild satirische komedie. Met Madeline Kahn als moeder en Molly Ringwald als aanstaande bruid. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Outland (Peter Hyams, 1981, VS). Gewelddadige ruimtewestern, gesitueerd in een mijnkolonie op een vulkanische maan van Jupiter. Individualistische sheriff Sean Connery bestrijdt er de corruptie. Veronica, 21.05-23.05u., onderbroken door reclame.

. The Browning Version (Mike Figgis, 1994, Engeland). Albert Finney schittert in ouderwets moderne remake als gedesillusioneerde classicus die afscheid neemt van jongensinternaat. Net5, 22.10-23.45u., onderbroken door reclame.

The Last Supper (Stacy Title, 1995, VS). Vijf linkse studenten vergiftigen iedere zondag een van misdaden tegen het liberalisme verdachte hoogwaardigheidsbekleder. Originele zwarte komedie annex leerstuk over politiek fanatisme werd nogal onbeholpen uitgewerkt en gefilmd. Tot de hoofdrolspelers behoort de eertijds nog als `ex-fotomodel' omschreven Cameron Diaz. VRT, 22.15-23.44u.

Historie milosne/Love Stories (Jerzy Stuhr, 1997, Polen). Zie Film-vooraf. Ned.3, 22.58-0.23u.

Nine to Five (Colin Higgins, 1980, VS). Vermakelijke `maatschappijkritische' komedie over de niet-materiële discriminatie van secretaresses. Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton emanciperen zich langzaam, via wraakzuchtige dagdromen ten koste van hun weinig verlichte chef. Titelsong werd hit. BBC1, 0.10-1.55u.

. La vieille qui marchait dans la mer (Laurent Heynemann, 1991, Frankrijk). Jeanne Moreau kreeg César voor hoofdrol van welgestelde, tirannieke, sensueel-kwetsbare oude dame die liefde nodig heeft als zuurstof. In schitterend geschreven dialogen verkiest ze jonge slampamper Luc Thuillier boven haar Roemeense zwendelpartner Michel Serrault. ZDF, 0.55-2.25u., tweetalige uitzending.

. Nothing Sacred (William Wellman, 1937, VS). Vlijmscherp door Ben Hecht geschreven, satirische komedie-klassieker. Ogenschijnlijk ten dode opgeschreven provinciemeisje Carole Lombard laat zich aandacht welgevallen van New-Yorkse sensatiejournalist Fredric March. BBC2, 2.45-3.55u.

The Big Cat (Phil Karlson, 1949, VS). Avonturenfilm over drie in staat van oorlog verkerende families van bergbewoners in Utah, die gezamenlijk op dezelfde leeuw jagen. Morgen, SBS6, 11.30-12.50u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd: Le dernier métro (François Truffaut, 1980, Frankrijk). ZDF, 22.45-0.50u.