Ronald de Boer moet vrezen voor zijn plaats

Terwijl de transfer van Barcelona-aanvaller Boudewijn Zenden naar Lazio Roma nog altijd in een impasse verkeert, moet zijn teamgenoot Ronald de Boer vrezen dat voor hem geen plaats meer is bij de Catalaanse voetbalclub. Tot zijn grote woede ontbrak de 30-jarige middenvelder gisteravond in de selectie van Barcelona voor de eerste wedstrijd van het Amsterdam-toernooi tegen Arsenal. Frank de Boer was na de 2-1 zege op de Engelse ploeg somber gestemd over de toekomst van zijn tweelingbroer. ,,Ronald was pissed, dit is een slecht voorteken'', zei hij.

Afgelopen zaterdag verklaarde Ronald de Boer na de oefenwedstrijd tegen de amateurs van WHC nog opgelucht dat hij in elk geval niet hoeft te vertrekken bij Barcelona. Maar nu de Braziliaanse vedette Rivaldo zijn financiële geschil heeft bijgelegd met de nieuwe voorzitter Gaspart voorspelt Frank de Boer dat broer Ronald zich hooguit ,,terug kan vechten'' in de toch al overvolle selectie. ,,Voor Ronald komt het slecht uit dat Rivaldo toch is gebleven, omdat hij in feite alleen voor de positie achter de spitsen in aanmerking kwam. Die plaats is nu voor Rivaldo.''

Frank de Boer durfde niet te zeggen of Ronald morgenavond voor het tweede duel in de Arena met Lazio Roma een herkansing krijgt van Barcelona-trainer Serra Ferrer. Maar de berustende blik in zijn ogen verried dat de aanvoerder van het Nederlands elftal zich zorgen maakt over de toekomst van zijn broer, die zich na afloop van de wedstrijd tegen Arsenal niet liet zien. Wat zou Frank hem adviseren? ,,Deze situatie moet natuurlijk niet te lang gaan duren'', meende Frank de Boer. ,,Dan zal Ronald zelf wel de conclusie trekken dat hij beter weg kan gaan.''

Schoonvader en zaakwaarnemer Rob Cohen denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. ,,Barcelona is hier met meer dan dertig spelers. Misschien speelt Ronald morgenavond wel. En anders gaat hij maar weer lekker in het zonnetje zitten. Ik maak me geen zorgen.''

Vreemd genoeg behoorde Boudewijn Zenden gisteravond met rugnummer 18 wel tot de zeven reserves, die coach Serra Ferrer had opgeroepen voor het bij vlagen amusante duel met Arsenal. De 23-jarige Limburger kwam zelfs ruim twintig minuten in actie op de positie aan de linkerflank, die in de eerste helft nog door zijn potentiële opvolger Marc Overmars werd bezet. De ironie wil dat Barcelona morgenavond de Italiaanse club treft, waarmee Zenden al een overeenkomst heeft gesloten. Maar ook dan speelt Zenden niet mét, maar tegen Lazio Roma. Gisteravond weigerde Zenden elk commentaar op de vastgelopen onderhandelingen tussen beide clubs. ,,Boudewijn wordt natuurlijk wel gedold in de kleedkamer'', vertelde Frank de Boer. ,,We maken al grappen over welk shirt hij morgen zal dragen. Een week geleden weigerde een delegatie van Lazio nog naar Barcelona te komen. Maar zowel Barcelona als Lazio Roma speelt nu in Amsterdam. Dan moeten beide besturen er wel uit kunnen komen, denk ik zo. Ik ga er nog steeds van uit dat Zenden bij ons zal vertrekken. De voorzitter van Lazio zal toch nog wel ergens een zak met geld hebben staan?''

Maar dat is nu juist het voornaamste obstakel bij de overgang van Zenden naar de Italiaanse kampioen. Lazio heeft zo opzichtig met lires gesmeten – denk aan de 125 miljoen gulden voor de Argentijnse aanvaller Crespo – dat geen bankgarantie kan worden verkregen voor de `slechts' 28 miljoen gulden die Zenden moet opbrengen. Een mogelijke ruil met de Catalaanse middenvelder van Lazio, De la Peña, die Barcelona-voorzitter Gaspart graag terug zou willen halen, is ook niet aan de orde. En zolang de Chileense Lazio-spits Salas niet wil meewerken aan een transfer, blijft Zenden op de wip zitten.

Lazio-coach Eriksson verklaarde woensdagavond al dat zijn club geen geld meer heeft voor nieuwe aankopen. Daardoor mocht Zenden gisteravond gewoon het shirt van Barcelona aantrekken. Hij zal met gemengde gevoelens hebben geconstateerd dat coach Serra Ferrer ook hem niet nodig heeft als de transfer van Lazio definitief wordt afgeblazen. Zijn landgenoot Overmars begon uitgerekend tegen zijn oude club Arsenal in de basis. Twee keer verschalkte de man van 88 miljoen de Engelse rechtsback Dixon, met wie hij tot voor kort nog samenspeelde.

Na rust werd Overmars vervangen door de tweede speler, die Arsenal verruilde voor Barcelona. De Fransman Petit werd bij elk balcontact uitgefloten door de Engelse fans in de Arena. Barcelona won zijn eerste wedstrijd in het Amsterdam-toernooi door doelpunten van Guardiola, die zijn Nederlandse teamgenoten al in de derde minuut liet zien hoe je een strafschop moet nemen, en een kopbal van Cocu na een blunder van Arsenal-doelman Seaman. Tomas scoorde voor het Engelse elftal, dat op zijn beurt weer interesse schijnt te hebben voor een speler van Barcelona. Wellicht dat Ronald de Boer komend weekeinde al tot zaken wil komen.

    • Robèrt Misset