Rokers getuigen tegen fabrikant Niemeyer

In Assen is vanmorgen het voorlopig getuigenverhoor begonnen van twee fervente rokers door de Asser rechtbank. Het betreft W.H.A. ter Schegget (56) uit Vianen en mevrouw J. Andeweg (41) uit Barendrecht.

Voornoemde rokers menen dat hun gezondheid ernstig is geschaad door het meer dan twintig jaar roken van shagjes en zij stellen tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer uit Groningen hiervoor verantwoordelijk.

De vrouw zegt rokersbenen te hebben opgelopen en moeilijk meer te kunnen lopen. Ter Schegget, die in een rolstoel zit en zuurstof krijgt toegediend, lijdt aan longemfyseem en vaatvernauwing.

Het getuigenverhoor geldt als een voorprocedure voor een eventuele bodemprocedure. De beide rokers wilden dat vijf medewerkers van tabaksfabrikant Niemeyer eveneens werden verhoord door hun letselschade-advocaten.

De Asser rechtbank besliste in april van dit jaar dat dit is toegestaan, maar dat de vertegenwoordigers van Niemeyer, gelet op de verjaringstermijn van twintig jaar, alleen over de periode vanaf 1979 kunnen worden ondervraagd. De rokers gingen hiertegen in beroep bij het Leeuwarder gerechtshof, dat naar verwachting binnen enkele maanden hierover een beslissing neemt. Hangende die uitspraak werden medewerkers van Niemeyer vanmorgen nog niet verhoord.

De advocaten van Ter Schegget menen dat Niemeyer verantwoordelijk is voor de slechte gezondheid van hun cliënt. Op een pakje shag zou niet vermeld staan welke gevaarlijke stoffen tabak bevat. Dat is momenteel wettelijk nog niet verplicht. De inzet van een eventuele rechtszaak is een schadevergoeding.