Reno controleert afluistersysteem van de FBI

De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, heeft gisteren toegezegd het email-afluistersysteem `Carnivore' van de FBI door te lichten. Het systeem is bedoeld om email van verdachten in een crimineel onderzoek te onderscheppen maar zou volgens enkele Congresleden en privacy-deskundigen te veel mogelijkheden geven de privacy van niet-verdachte personen te schenden. De FBI zegt het afluisteren te beperken tot verdachten als daarvoor eerst door de rechter toestemming is verleend. Reno zal in samenwerking met de FBI enkele experts selecteren die de broncode van de Carnivore software zullen onderzoeken. Gisteren oordeelde een federale rechter in antwoord op een verzoek van het Electronic Privacy Information Center, een onderzoekscentrum voor burgerrechten, dat de FBI gegevens over de werking van Carnivore aan hen moet overhandigen.