Ramsj

Bob Haak: Dutch painters of the seventeenth century. Gebonden, Stewart, Tabori & Chang 1996, van ƒ215,05 voor ƒ79,95.Het Martyrium Amsterdam.

Heruitgave van een klassieker uit 1984. Het boek van Haak over de Nederlandse schilders in de zeventiende eeuw geldt nog steeds als een standaardwerk. In totaal komen ruim vierhonderd schilders aan bod. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor toppers als Rembrandt, Vermeer, Hals, Ruysdael en Jan Steen. Daarnaast gaat Haak in op de economische, sociale en politieke omstandigheden in de Gouden Eeuw. Schitterende illustraties, noten, bibliografie, diverse bijvoegsels – kortom, een prachtboek.

John G. Maisey: Discovering Fossil Fishes. Gebonden, Henry Holt 1996, van ƒ76,30 voor ƒ22,50. Donner Rotterdam.

Het wordt wel eens vergeten, maar vissen zijn ouder dan dinosauriërs. In dit fraaie boek geeft Maisey een overzicht van de ontwikkeling van de vis aan de hand van fossiele vondsten. Naast de steen staat afgebeeld hoe de vis eruit gezien zou kunnen hebben. Mooie afbeeldingen en illustraties.

Vladimir Nabokov: Gogol. Paperback, Arbeiderspers 1994, van ƒ35,90 voor ƒ14,90. De Slegte.

In dit relatief dunne boek onderzoekt Nabokov het leven en werk van zijn beroemde Russische voorganger Gogol. Gogol leidde een leven vol tegenslag dat eindigde in verstandsverbijstering. `Nabokovs boek is verre van een orthodoxe biografie geworden. Het is een juweel van onorthodoxe confrontatie', aldus de flaptekst. Charles B. Timmer noemde Nabokovs boek indertijd `een briljante studie'.

Italo Moretti, Renato Stopani: Romaans Toscane. Gebonden, Zodiaque 1996, van ƒ125,-. voor ƒ39,95. Scheltema Amsterdam.

Degelijke studie over de Romaanse architectuur in Toscane. Na een uitvoerige inleiding worden de belangrijkste grote kerken beschreven. Vervolgens komen vele kleinere kerken, die karakteristiek zijn voor de verscheidenheid van de Romaanse bouwkunst, aan bod. Met plattegronden. Helaas zijn de meeste foto's in zwart-wit.

Bono (inl.): Anton Corbijn. Gebonden, Stewart, Tabori & Chang .z.j., van ƒ202,40 voor ƒ69,95. Het Martyrium Amsterdam.

Stijlvolle heruitgave van een werk uit 1989. Met Famouz vestigde Corbijn zijn naam als popfotograaf. Het boek bevat ruim honderd zwart-witfoto's van popsterren uit de periode 1975-1988. Het gaat om muzikanten als John Cale, Johnny Rotten, Tom Waits enzovoorts. Volgens de flaptekst zorgde de Nederlander Corbijn voor een kentering in de internationale popfotografie.

Bob Boverman: Lopers ABC. Paperback, De Kern 1995, van ƒ29,90 voor ƒ9,95. De Slegte.

In dit kleine naslagwerkje is alles op te zoeken over hardlopen. Over wat je wel en niet moet eten, over kleding, over schoenen, en natuurlijk over loop- en ademhalingstechnieken, de fundamenten van het hardlopen. Er staan ook wat mini-biografietjes in. Alfabetische geordend, van `Aaken, Ernst van' tot `Zwartebolthermometer'.

Wim Bossema: De trots van Afrika. Paperback, Meulenhoff 1998, van ƒ47,80 voor ƒ17,50. Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van acht stukken die de Nederlandse journalist Wim Bossema de afgelopen jaren over het Afrikaanse continent schreef. Voor velen is Afrika nu de arme, gewelddadige achterbuurt van de wereld, aldus Bossema. In zijn reportages en analyses zoekt hij naar de bronnen van de mythen en leugens waarin het continent verstrikt is geraakt. Met een register.

Ton Braas: Door het geweld van zijn verlangen. Paperback, De Bezige Bij 1997, van ƒ85,- voor ƒ29,50. De Slegte.

Dikke biografie van Matthijs Vermeulen (1888-1967), een van de belangrijkste 20ste-eeuwse Nederlandse componisten. Vermeulen was ook een eigenzinnig en befaamd muziek- en literatuurcriticus. Hij werkte onder meer voor De Telegraaf en De Groene en was bevriend met onder anderen A. Roland Holst, Jan Greshoff en Martinus Nijhoff. Hij kreeg het aan de stok met Willem Mengelberg, die weigerde zijn stukken te spelen. Het boek van Braas telt ruim 800 pagina's.

Anton Haakman: Afgronden. Verontrustende literatuur uit de Romantiek. Paperback, Arbeiderspers 1997, van ƒ69,90 voor ƒ19,90. De Slegte.

In de tijd van de Romantiek maakte het fantastische zich los van foklore, sprookjes en legende. Haakman presenteert in dit boek een bloemlezing uit het werk van de beroemdste fantastische schrijvers: Balzac, Hoffmann, Poe, Verne enzovoorts. Hij heeft de fragmenten thematisch geordend en laat ze steeds door een essay voorafgaan. Aantrekkelijk uitgegeven.

Birgit Hahn-Woernle: Sebastian Stoskopff. Gebonden, Gerd Hatje, van ƒ250,- voor ƒ99,-. Premsela Amsterdam.

Sebastian Stoskopff (1597-1657) werd beroemd met zijn opmerkelijke stillevens, onder meer van manden gevuld met glaswerk. Deze fraaie catalogus geeft een overzicht van zijn leven en werk. Stoskopff werkte ook veel met zinsbegoochelingen. De tekst is in het Duits, de reproducties zijn van uitstekende kwaliteit.

    • Ewoud Sanders