QUEEN MUM EN SCHOTSE ZALM

Vandaag viert koninginmoeder Elizabeth haar honderdste verjaardag. De liefste grootmoeder van het Verenigd Koninkrijk heeft in die tachtig jaar van wuiven en glimlachen nimmer een interview gegeven of een pittige uitspraak gedaan. In haar werkkleding – pastelpakje, parelsnoer, grote hoed, grote tas – wappert ze, terwijl ze een hand op de boezem legt, als een opera-diva met haar wimpers. In Clarence House waar ze woont heerst een `gay household'. QM ontbijt in bed. 's Avonds laat wordt er vaak een souper voor gasten georganiseerd. QM heeft een extravagante en dure smaak. Asperges, kreeft en aardbeien eet zij bij voorkeur buiten het seizoen. In tegenstelling tot haar dochter die het liefst zoetige Duitse wijn slobbert drinkt QM graag gin-Dubonnet of dry-martini voor het eten. Een van de beroemdste anekdotes is deze. QM belt 's ochtends om een uur of 11 naar de keuken: ,,I don't know what you old queens are doing, but this queen would like to have a gin and tonic.'' Vroeger viste ze in Schotland op zalm, die onder andere in een quiche werd verwerkt. Het recept voor deze koninklijke quiche luidt als volgt: maak met behulp van een keukenmachine het deeg door de 200 gram bloem, het zout en de 100 gram in blokjes gesneden koude boter met circa 2 eetlepels ijskoud water tot een korrelig deeg te kneden. Maak er een bal van en leg die in folie gewikkeld een half uur in de koelkast. Rol het deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een ronde lap die bodem en zijkanten van een met boter ingesmeerd bakblik (met een diameter van ca. 22 cm.) kan bedekken. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg bakpapier op het deeg. Bedek vervolgens het papier met een laagje rauwe bonen die als gewicht dienst doen. Bak het deeg 10 min. in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal de vorm uit de oven. Verwijder papier en bonen. Verlaag de oventemperatuur naar 180. Bak de uien in een koekenpan in een klontje boter zacht en glazig. Doe de in stukjes gesneden zalm in de pan en bak ze gaar. Klop de eieren los en voeg room, kaas, zout en peper toe. Roer het zalm- en eimengsel door elkaar en giet het op het deeg. Bak de quiche in ca. 35 min. goudbruin.

    • Anne Scheepmaker