Privéleven in politiekringen

De eerste minuten van Undercover Heart zie je vijf mensen zich voor een spiegel voorbereiden op iets feestelijks. Afwisselend ben je bij twee mannen en drie vrouwen en stapje voor stapje naderen de vijf verhalen elkaar. Als eerste blijken twee van hen, een man en een vrouw, samen te wonen. De andere man arriveert bij hen voor een etentje. Vrouw nummer twee stapt hoerig gekleed in een auto, niet te zien is van welk merk of type en bij wie. Ook de derde vrouw gaat opgemaakt de deur uit. Bestemming voorlopig nog even onbekend.

In Undercover Heart is politieagent Tom Howarth geïnfiltreerd in de Oost-Londense onderwereld van hoeren, pooiers en massagesalons. Tom is een avondje thuis en trakeert samen met zijn vrouw Lois hun beste vriend en collega Matt Lomas op een etentje en een date – vrouw nummer drie. In de relatie tussen Tom en Lois blijkt het wat te wringen en Lois' vriendschap voor Matt zou wel eens meer dan dat kunnen zijn. Als in de loop van de eerste aflevering Tom wordt meegesleept in zijn undercover-identiteit – een hoer van hem (de vrouw die in een auto stapte) wordt vermoord – gaat de serie in een hogere versnelling verder.

Undercover Heart is één van die moderne dramaseries waarmee de BBC sinds het onverwachte succes van This Life (1996) en Reckless (1997) de laatste jaren de kijker probeert terug te winnen. Binnen tien minuten zit je volop in het privéleven van de jonge hoofdpersonen en het duurt lang voor duidelijk wordt waarom het in politiekringen speelt. Maar juist hun vak blijkt te zorgen voor dramatische ontwikkelingen en doet de serie uitstijgen boven het gemiddelde relatiedrama. Ook het spel van de acteurs draagt daar aan bij. Vooral Daniela Nardini (ze speelde Anna in This Life: korte rokken, lange benen, schots accent en een dodelijke tong) is uitstekend.

Voor een hedendaagse serie is Undercover Heart (1998) opvallend ingetogen gefilmd. De camera kiest liever voor een vloeiende beweging dan de hortende en stotende overgangen die zo'n cliché zijn geworden. De dialogen zijn onopvallend realistisch met zo nu en dan een rake uitspraak als ,,the truth isn't all it's cracked up to be'' over de wenselijkheid altijd eerlijk door het leven te gaan en een typering van de vijf stadia van een verhouding: flirt, lust, seks, jaloezie en apathie.

Genoeg stof voor zes afleveringen liefdesverwikkelingen met iedere week minstens één zwoele scène en ook nog eens voldoende politiewerk om het een spannende misdaadserie te noemen. Geschikt voor het hele gezin.

Undercover heart, Ned.3, 21.01-22.00u.

    • Dirk Limburg