Pas verschenen

Ina Boudier-Bakker: De straat. Aspekt, 91 blz. ƒ19,95

Herdruk van de novelle die Ina Boudier-Bakker (1875-1966), vooral bekend door haar familieromans Armoede (1909) en De klop op de deur (1930), in 1924 schreef. Zij beschrijft het verstikkende leven in een klein provinciestadje (waarvoor Vianen model stond; de plaats waar de schrijfster van 1917 tot 1922 woonde).

Arie van der Ent: Een buurman van God. Een Poesjkinbiografie. Wereldbibliotheek, 360 blz. ƒ49,50

Slavist Arie van der Ent gebruikte voor deze biografie van Aleksandr Poesjkin (1799-1837), naast vele brieven, memoires en dagboeknotities van tijdgenoten, ook de niet eerder vertaalde memoires van Poesjkins minnares Anna Kern. Uit zijn oeuvre (gedichten, epigrammen, prozateksten en brieven) stelde Van der Ent een ruime keuze samen, die hij chronologisch heeft gerangschikt en van commentaar voorzien.

Maurice Gilliams: Ik ben Elias. Meulenhoff, 637 blz. ƒ125,-

Alle romans en verhalen van Maurice Gilliams (1900-1982) in één bundel. In deze uitgave is voor het eerst sinds de oorspronkelijke druk in 1936 het tweede deel van zijn bekendste roman, Elias of het gevecht met de nachtegalen, opgenomen. Gilliams liet dat deel uit volgende drukken weg omdat hij het personage in latere boeken liet terugkeren – terwijl hij hem in Elias jong had laten sterven. Gilliams' werk (gedichten, novellen, essays en romans) werd in 1969 bekroond met de Constantijn Huygensprijs en in 1980 met de Prijs der Nederlandse Letteren. Tegelijkertijd verscheen een nieuw deel in de Vlaamse Bibliotheek van uitgeverij Houtekiet/De Prom: De man voor het Venster (1943) met losse aantekeningen uit de periode 1932-1940 bestaande uit notities, delen uit zijn dagboek, brieven, gedichten, essays over kunstenaars en beschouwingen over eigen werk, door Gilliams zelf voorgesteld als fragmenten uit het `Journaal van de Dichter' (222 blz. ƒ29,95).

Peter Handke: Op een donkere nacht verliet ik mijn stille huis (In einer dunklen Nacht ging ich aus meinem stillen Haus). Vert. Han Hom, De Prom, 189 blz. ƒ39,95

Roman uit 1997 van de in Parijs in vrijwillige `exil' levende Duitse auteur Peter Handke. Het is het verhaal van een apotheker die op een avond middenin het bos door een slag op zijn hoofd wordt getroffen en daarna met twee hem onbekende reisgezellen naar het Spaanse hoogland trekt. `Dit stuurloos breedsprakige sprookje maakt de lezer niet nieuwsgierig naar het geheim áchter de vele mysterieuze verwikkelingen waarmee de auteur ons probeert te verbluffen. Daarvoor is het vertelde gewoon te verward,' schreef Anneriek de Jong over de oorspronkelijke uitgave. (Boeken, 16-5-1997)

Fernando Pessoa: Lissabon. Wat de toerist moet zien. Vert. Adri Boon,

De Arbeiderspers, 159 blz. ƒ29,95

Fernando Pessoa (1888-1935) neemt de lezer mee langs de mooiste plekken van Lissabon. Vertaler Adri Boon voorzag de tekst van een inleiding en maakte de meer dan tachtig in dit boek gepubliceerde foto's van door Pessoa beschreven plekken in Lissabon.

Barber van de Pol: Cervantes & co. Querido, 133 blz. ƒ34,90

Essaybundel waarin vertaalster Barber van de Pol (1944) verslag doet van alles wat kwam kijken bij het vertalen van Don Quichot, het in 1997 door haar vertaalde werk van Cervantes. Ze vertelt over haar reizen naar La Mancha en hoe ze langzamerhand in de huid en geest van Cervantes kruipt. Verder stelt ze zich te weer tegen de vooroordelen en de misvattingen die over de vertaalkunst bestaan.

G. Tomasi di Lampedusa:

De tijgerkat. Vert. Anthonie Kee, Athenaeum-Polak & Van Gennep,

268 blz. ƒ65,-

Eerste en enige roman van Giuseppe Tomasi, de laatste prins van Lampedusa (1896-1957), speelt zich af op Sicilië in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij beschrijft de poging van Garibaldi het eiland in te lijven bij de nieuwe liberale eenheidsstaat Italië, de ondergang van het feodale systeem en het verval van de aristocratie.

Bram Vermeulen:

Vermeulen weet het beter. Houtekiet-Fontein, 208 blz. ƒ32,50

Bundel met liederen, columns, gedichten en teksten uit het tv-programma Vermeulen weet het beter, dat afgelopen juni werd uitgezonden.