Ouderwetse rechtsbuiten geeft Ajax weer flair

Ajax haalde deze zomer aanvaller Andy van der Meyde (20) terug van FC Twente. In het oefenduel tegen Lazio Roma werd gisteren duidelijk waarom. Van der Meyde werd uitge- roepen tot `man of the match'.

Er lijkt weer wat meer muziek in Ajax te komen. Met Andy van der Meyde als lichtend voorbeeld. Die voorzichtige conclusie kon gisteravond worden getrokken na het eerste optreden van de diepgezonken topclub in het sterk bezette Amsterdam-toernooi.

Tegen de lamlendige tweede keus van Lazio Roma bleef het 0-0, maar resultaten zeggen niet altijd alles. Ajax speelde weer herkenbaar voetbal volgens de beproefde huisstijl. Aanvallend, op de helft van de tegenstander, positioneel goed verzorgd en met enige flair.

De van Twente teruggekeerde huurling Andy van der Meyde (20) was van die frisse aanpak de belangrijkste exponent. Met opvallend gemak excelleerde hij op de rechtervleugel. Zijn directe tegenstander Pesaresi had geen kans en werd in de negentigste minuut na een elleboogstoot in het gezicht van invaller Van der Gun van het veld gezonden. Vaak rondde Van der Meyde zijn acties af met een goede voorzet.

Hij is een ouderwetse rechtsbuiten waar er in Nederland nog maar weinig van rondlopen. Anderhalf jaar geleden werd de geboren Arnhemmer bij Ajax naar het tweede elftal verbannen na een mislukt optreden tegen Spartak Moskou. Ajax was uitgeschakeld in de strijd om de UEFA Cup en trainer Morten Olsen wees Van der Meyde naderhand aan als belangrijkste zondebok. De Deen gaf de voorkeur aan twee van zijn eigen aankopen, Babangida én Wamberto.

,,Ik baalde en daarom leek het me beter om een jaartje bij een andere club te gaan voetballen'', zo keek Van der Meyde gisteravond in de gracht van de Arena terug op die moeilijke periode . ,,Bij Twente speelde ik meer teruggetrokken. Daardoor heb ik ook geleerd hoe je moet verdedigen. Ik weet verder hoe het is om voor volle stadions te spelen. Ik ben niet gespannen meer. Ik was twee jaar geleden nog maar achttien. Nu kan ik de draad hier weer oppakken.''

Aan het einde van het afgelopen seizoen werd Van der Meyde lang aan het lijntje gehouden door Ajax. Twente wilde hem graag overnemen, maar in Amsterdam, waar hij nog drie jaar onder contract staat, werd het sein daarvoor niet op groen gezet. Bij zaakwaarnemer Theo van Seggelen van de VVCS meldden zich tien clubs die hem graag wilden inlijven. Uiteindelijk profiteerde Van der Meyde van het feit dat Brian Laudrup stopte met voetballen door een achillespeesblessure. Toen kwam er een basisplaats voor hem vrij. Trainer Co Adriaanse, die gisteravond verklaarde dat hij het talent te allen tijde zou hebben teruggeroepen, wilde dan ook absoluut niet meewerken aan een transfer.

Van der Meyde: ,,Het besluit over mijn terugkeer liet vanwege de trainerswissel zo lang op zich wachten. Ik wist al vroeg dat Laudrup zou stoppen, anders was ik wel bij Twente gebleven. Nu ben ik blij dat ik weer met Adriaanse kan werken. Onder Olsen deed je veel conditioneel werk, zonder bal. Adriaanse laat je alles met de bal doen. Dan vind ik het niet erg als ik me een aantal keren moet opdrukken na balverlies. Ik ken Adriaanse al uit de tijd dat hij nog directeur opleidingen was bij Ajax. In dat prefab-gebouwtje op een hoekpunt van het stadion De Meer had ik vaak lange gesprekken met hem. Ik kon als kleine jongen gekke dingen doen. Droeg lang haar. En dan kwam Adriaanse met zijn TIPS, een afkorting voor techniek, intelligentie, persoonlijkheid en snelheid.''

Na lange tijd vleugelspelers te hebben gehad die liever niet de kalk van de zijlijn aan hun hakken hadden en veel naar binnen sneden, heeft Ajax in Van der Meyde weer een rechtsbuiten die het veld breed houdt. Hij lijkt op de eerste meters niet snel. ,,Maar na een meter of vijf komt hij op gang'', wist Adriaanse. Bovendien valt zijn goede voorzet op. Van der Meyde: ,,Ik ben blij dat John van 't Schip in de trainersstaf is opgenomen. Dat was vroeger mijn idool. Hij had ook een heel goede voorzet. Met hem kan ik mijn traptechniek verder verbeteren. Het is nu al zo dat ik mijn tegenstander niet hoef te passeren om de bal voor het doel te krijgen.''

Ook op de linkervleugel gaf Adriaanse gisteren een speler van de eigen jeugdopleiding een kans: Kevin Bobson. Hij kreeg de voorkeur boven Jesper Gronkjaer, de Deen die geblesseerd is geweest en nog te weinig wedstrijdminuten in de benen heeft. Bobson kwam minder uit de verf dan Van der Meyde, die terecht tot man of the match werd gekozen. Hij is fragiel en doet denken aan Bryan Roy. Toch is aan Bobson goed te zien dat hij uit de Ajax-school komt.

En wie weet hoe hij zich verder ontwikkelt. Lazio, dat Salas en de `stokoude' Ravanelli in de spits had opgesteld, zette Ajax te weinig onder druk om te kunnen constateren dat de defensie beter in elkaar zit dan de afgelopen twee jaar. Maar feit was dat de Roemeense doelman Lobont slechts één keer in de problemen kwam, kort na rust bij een kans voor Nedved. En toen stond hij op de goede plek.

Richard Witschge speelde centraal achterin op de plek die eigenlijk is voorbestemd voor de geblesseerde aankoop Tomas Galasek. Zijn aanwezigheid daar leverde veel creativiteit op, maar ook iets meer kwetsbaarheid.

Vooral in de afwerking schoot Ajax te kort. Met name Shota Arveladze miste te veel kansen. Adriaanse sleutelt nog aan het elftal. Toch is nu al te zien dat Ajax zijn eigen gezicht weer terugkrijgt. Zij het dat de kwaliteit geen Europese top is. Lazio, pas in training, speelde gisteravond met de tweede en later zelfs derde keus. Ajax, al een maand in voorbereiding, had op Galasek na zijn sterkste formatie ingezet.

    • Erik Oudshoorn