Onderzoek EU naar macht van Microsoft

De Europese Commissie is gisteren tegen de Amerikaanse softgigant Microsoft een formeel onderzoek begonnen naar machtsmisbruik. Dat gebeurt op grond van beschuldigingen dat Microsoft zijn overheersende positie op de markt voor besturingssoftware voor pc's heeft misbruikt om die voor servers ook naar zijn hand te zetten.

Servers zijn krachtige computers waarmee pc's aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze met elkaar kunnen `praten'.

De beschuldiging tegen Microsoft is afkomstig van de grootste fabrikant van server-software, het Amerikaanse Sun Microsystems. Sun meent dat Microsoft de Europese mededingingsregels met voeten treedt. Microsoft zou bij zijn licentieverstrekking discriminerend te werk gaan en essentiële inlichtingen over zijn besturingssoftware (Windows) weigeren te verschaffen aan Sun. Sun zou zodoende niet in staat zijn zijn eigen software met die van Microsoft te laten `praten' en de software van Microsoft opgedrongen krijgen.

In een verklaring beklemtoont Commissaris Mario Monti (Mededinging) dat het onderzoek verschilt van de zaak tegen Microsoft in de Verenigde Staten. Daar is Microsoft door de rechter schuldig bevonden aan machtsmisbruik op de markt voor besturingssoftware voor pc's – met als doel zijn Amerikaanse concurrenten Netscape en Sun Microsystems te verzwakken. Bij het Europese onderzoek gaat het om de besturingssoftware voor servers, de zeer krachtige computers die het netwerk van de pc's vormen.

Het formele onderzoek tegen Microsoft volgt op het informele onderzoek dat de Commissie in februari tegen de softwaregigant begon. Commissaris Monti zei gisteren redenen te hebben om te geloven dat de beschuldigingen van Sun waar zijn. Hij heeft Microsoft gisteren een `statement of objection' gestuurd. Dat is een formele stap in het onderzoek van de Commissie. Microsoft krijgt nu twee maanden te tijd om schriftelijk te reageren en zich te verdedigen. Daarna kan de Commissie een finale beslissing nemen en eventueel boetes opleggen.Microsoft verklaart het eindoordeel van de Commissie met vertrouwen af te wachten. De softwaremaker meent dat de Commissie met een gunstige beslissing zal komen als ze de inlichtingen die Microsoft haar verschaft goed heeft bestudeerd.

DOSSIERS MICROSOFTwww.nrc.nl