Kruzenstern komt wellicht niet op Sail

Rusland overweegt de parel onder zijn zeilschepen, de viermaster Kruzenstern, niet mee te laten doen aan Sail 2000 in Amsterdam. De Russen vrezen dat het schip in beslag zal worden genomen. Enkele weken geleden liet het Zwitserse bedrijf Noga al beslag leggen op het Russische zeilschip Sedov in het Franse Brest. Noga eist van de Russische staat de onmiddellijke betaling van 63 miljoen dollar voor in 1992 geleverde producten, en bewerkstelligde in mei de bevriezing van de bankrekeningen van de Russische diplomatieke vertegenwoordiging in Frankrijk.

De eigenaar van de Kruzenstern, de Academie van de Baltische Staat, overlegt in het Zuid-Russische Kaliningrad met het Amsterdamse organisatiecomité, en eist garantie dat het schip niet wordt gevorderd.

De directeur van Sail Amsterdam, Heppener, liet al weten dat hij een herhaling van Brest wil voorkomen. Hij zoekt naar een oplossing om inbeslagname van de Kruzenstern in Amsterdam te voorkomen.

Advocaten van de Zwitserse im- en exportfirma Noga bereiden al een vordering tot inbeslagname door de Nederlandse justitie voor, aldus Heppener vanuit Kaliningrad.