Koopjesjagers slaan toe

De BV Nederland blijft buitenlandse bedrijven overnemen. Koopjes zijn weer favoriet. Lage beurskoers geen bezwaar.

De koopjesjagers uit Holland slaan weer toe.

Chemieconcern DSM spendeert 1,8 miljard gulden in de Verenigde Staten met de koop van Catalytica, een overname die DSM's plannen voor de uitbreiding van zijn marktaandeel in de fijnchemie moet waarmaken. Softwarebedrijf Unit 4 betaalt bijna 400 miljoen gulden voor de overname van de Noorse concurrent Agresso.

Wie naar de ontwikkeling van de beurskoersen van de twee overname's kijkt ziet een overeenkomstig beeld: de Hollanders kopen op basis van relatief lage koersen. Want Agresso was te hard gegroeid, Catalytica is sterk afhankelijk van één opdrachtgever.

De Dutch uncles voeden de Angelsaksische vooroordelen van zuinigheid. En niet voor het eerst. Dat de risico`s formidabel kunnen zijn, nemen zij op de koop toe.

In de eerste zes maanden van dit jaar stonden Nederlandse bedrijven zevende op de ranglijst van overnames in het buitenland: 175 transacties voor 20 miljard dollar, becijferde KPMG.

Bedrijven die zichzelf tegenkomen bij halsbrekende groei? Ondernemingen die financieel aan de grond zitten? Of bedrijven die plots uit de gratie zijn van beleggers? Dank u, hier tekenen.

,,Als een bedrijf even niet goed presteert verdwijnt zij van de beurs'', zegt een handelaar, ,,Noem het aandeelhouderswaarde, of zeg dat de topmanagers toch nog wat terug willen zien van de waarde van hun opties.''

Grote Nederlandse bedrijven zitten goed bij kas, zijn bereid extra geld te lenen bij banken of nieuwe aandelen uit te geven om overnames te betalen - als zij maar kunnen blijven expanderen.

Bank en verzekeraar ING begon eerder dit jaar de Amerikaanse verzekeraar Aetna lastig te vallen. Aetna stribbelde tegen, ING hield voet bij stuk en kocht vorige maand wat zij wilde. Aetna stond met de rug tegen de muur: de beurskoers was door problemen met de beurscommissie SEC en door tegenvallers in de ziektekostenverzekeringen (die ING niet heeft gekocht) gekelderd.

Vergelijkbare miljardenovernames de laatste twee jaar? Automatiseerder Getronics kocht het financieel verzwakte Wang. Voedinsgbedrijf Numico sloeg GNC aan de haak. Handelshuis Buhrmann kocht Corporate Express.

Beleggers weigeren de werkelijke waarde voor WF Electrical te betalen, klaagde directievoorzitter R. Rose van de verkoper van elektrotechnische producten. Hagemeyer nam het Britse bedrijf twee maanden geleden voor zo'n 270 miljoen gulden over. Met een premie op de beurskoers van 65 procent – maar dat was onder de beurskoers van twee jaar eerder. De koers was ingezakt onder invloed van algemene apathie van beleggers voor kleinere bedrijven en wegens de teruggang in de Britse industrie na de Azië-crisis.

Niet dat DSM en Unit 4 hun overnames deze week (louter) doen omdat hun doelwit relatief goedkoop is. Agresso is voor Unit 4 zowel naar geografische markten als naar het productenscala bijna volledig aanvullend. Catalytica bevredigt het lang gekoesterde groeiverlangen van DSM naar producten met een hogere verkoopmarge.

,,En vergeet het circus van de zakenbanken niet'', weet eerder genoemde expert. Zakenbanken leven van transacties, lopen de deur plat met aanbiedingen: bedrijven die te koop zijn, die te koop komen of die zij voor jou wel zover kunnen krijgen. ,,Je kunt je financiële informatiescherm erop instellen. Voer de gewenste criteria in en je hebt de lijst: wie is goedkoop.''

    • Menno Tamminga