Internationaal

LONDEN

Het was vanmorgen opnieuw de Nasdaq die het beeld op de Europese beurzen bepaalde. De Amerikaanse technologiebeurs eindigde gisteren op het nippertje in de plus en dat trok vervolgens ook de Europese koersen omhoog. In Londen deden vooral de telecoms, onder leiding van zwaargewicht Vodafone, en de technologiefondsen het goed. Het aandeel Unilever dikte na de presentatie van de resultaten over het eerste halfjaar bijna 1 procent aan. Farmaceuten en oliefondsen moesten flinke verliezen incasseren.

De omzet op de Britse beurs bleef vanmorgen relatief laag. Beleggers wachtten liever op de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die bepalend zijn voor de rentestand. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,55 procent hoger op 6.352 punten.

FRANKFURT

Ook de Duitse technologiefondsen trokken zich vanmorgen op aan het hogere slot van de Nasdaq. Deutsche Telekom klom een half procent, softwareproducent SAP ging bijna 2 procent omhoog en het aandeel van elektronicaconcern Siemens werd bijna 1 procent duurder.

Het aandeel van MobilCom, een van de bieders op de veiling van UMTS-licenties, dikte 2 procent aan. De DAX-index stond rond het middaguur 0,30 procent hoger op een totaal van 7.059 punten.

PARIJS

De Parijse beursgraadmeter brak vanmorgen weer door de grens van de 6.400 punten heen. De index verloor gisteren 2,68 procent en belandde daarmee voor het eerst sinds eind mei onder die psychologische grens. Rond de middag noteerde de CAC-40 1,14 procent hoger op 6.428 punten. De stijging van de beursbarometer werd vooral gedragen door aandelen uit de nieuwe economie.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft het ook vanmorgen niet gered. De Nikkei-index daalde 0,9 procent tot een stand van 15.667 punten. Vooral de aandelen van hightechbedrijven moesten het ontgelden. De overige beurzen in Azië lieten een verdeeld beeld zien. In Zuid-Korea gingen de aandelenkoersen 1,7 procent omlaag. In Hongkong sloot de index 0,9 procent hoger en Australië eindigde met een winst van 0,1 procent.

NEW YORK

De schermenbeurs Nasdaq leek gisteren bij het begin van de New Yorkse beurshandel op weg naar een dramatische dag. De index verloor aanvankelijk bijna 4 procent, maar koopjesjagers tilden de graadmeter toch naar een winst van 2,8 procent. De Dow-Jonesindex eindigde 0,18 procent hoger op 10.707 punten. De aanvankelijke koersval van de Nasdaq was te wijten aan de winstwaarschuwing van Kulicke & Soffa, fabrikant van chipmachines.