India en guerrilla's overleggen over vrede in Kashmir

De Indiase regering heeft gisteren voor het eerst in elf jaar overleg gevoerd met een van de belangrijkste guerrillagroepen die strijden voor onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan, de Hizbul Mujahideen. Beide partijen werden het eens over het opstellen van grondregels voor een staakt-het-vuren dat de basis kan vormen voor vredesoverleg. Het overleg volgde twee dagen nadat bij een reeks van terreuracties zeker honderd doden vielen. Die slachtpartijen waren het werk van andere onafhankelijkheidsbewegingen in Kashmir die fel gekant zijn tegen het prille vredesproces.

Het overleg tussen de Indiase regering en de Hizbul Mujahideen vond plaats in een zwaar bewaakte villa in Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir. Twee van de vier guerrillacommandanten die de bijeenkomst bijwoonden bedekten hun gezicht. Eén van hen verzekerde na afloop dat de groep zich zal houden aan het bestand dat ze anderhalve week eenzijdig afgekondigd heeft.

Het overleg werd overschaduwd door een ultimatum dat de leider van Hizbul Mujahideen vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad stelde. Hij eiste dat India ook Pakistan en de andere guerrillabewegingen bij het vredesoverleg betrekt. Als India zich daartoe niet binnen vijf dagen akkoord verklaart, dreigde de guerrillaleider, neemt zijn beweging de wapens weer op.

De Indiase regering is wel bereid tot overleg met de andere guerrillabewegingen, maar niet met Pakistan. India heeft over Kashmir twee oorlogen met Pakistan gevoerd en stelt het buurland aansprakelijk voor de terreurgolf deze week in Kashmir. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee riep de Pakistaanse militaire leider, generaal Musharraf, gisteren in Srinagar op om de aanslagen te veroordelen. In dezelfde verklaring drong hij er bij de andere terreurgroepen op aan om ook deel te nemen aan het vredesproces. ,,De bevolking van Jammu en Kashmir is het terrorisme meer dan zat'', verklaarde de premier. ,,Ze wil vrede. Daarvoor zou iedereen zich moeten inzetten.''

Pakistan heeft gisteren zijn aanbod herhaald om ook mee te doen aan het vredesoverleg. Minister van Buitenlandse Zaken Abdul Sattar ontkende dat Pakistan achter de terreuracties zit van de afgelopen dagen. Hij noemde de aanslagen ,,een vreselijke misdaad'' en vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor het bloedbad.

De spanningen in de grensstreek van Kashmir zijn de laatste weken sterk toegenomen. Indiase grenspatrouilles hebben gisteren vier Pakistaanse soldaten gedood.