..hallo Brussel

Zit de rijkste vereniging van Nederland op zwart zaad of weten zij iets wat u en ik nog niet in de gaten hebben? De Vereniging Aegon, die grootaandeelhouder is in de gelijknamige verzekeraar, koopt nog maar zelden aandelen Aegon.

De kooplust van de Vereniging, die graag ongeveer 40 procent van de aandelen in handen heeft, legt bijna automatisch een bodem onder de koersontwikkeling van de aandelen. Die 40 procent heeft de Vereniging nog niet.

Een stevige beurskoers is plezierig als er buitenlandse (lees: Amerikaanse) verzekeraars moeten worden gekocht. Aegon kan dan relatief goedkoop met eigen aandelen betalen, in plaats van euro's die steeds minder waard worden tegenover de dollar.

Maandenlang kocht de Vereniging dagelijks aandelen. Maar opeens werd het stil. Op 24 maart kocht de Vereniging nog 100.000 stukken. Sindsdien heeft de Vereniging nog maar een order geplaatst, maar dat was dan ook een hele grote: ruim 44 miljoen aandelen, de helft van het pakket dat concurrent ING jarenlang in aandelen Aegon had belegd. ING is zelf op overnamejacht in de VS en schudt het spaarvarken leeg.

De beheerders van Aegons erfgoed hadden hun kruit drooggehouden in afwachting van de ING-verkoop. Maar waarom niet het hele pakket gekocht en direct het doel van 40 procent gehaald? Omdat er nog een grote verkoper loert: de Belgische financiële holding Cobepa, die ruim 3 procent bezit. Toeval: de Vereniging bezit nu 37 procent. Even Brussel bellen.

    • Menno Tamminga