..en Apeldoorn

De toezichthoudende Stichting Toezicht Effectenverkeer heeft het niet gemakkelijk. De controleur kampt al tijden met een schromelijk personeelsgebrek en nu beginnen de bedrijven op en rond de beurs en de banken ook al te piepen dat de financiële bijdrage te hoog wordt. De STE heeft haar begroting dit jaar maar liefst verdubbeld tot 40 miljoen.

Vreemd dat geld bij de andere toezichthouders in de financiële wereld nooit een probleem lijkt te zijn. De Nederlandsche Bank stort regelmatig honderden miljoenen in de schatkist en mag graag een Mondriaantje schenken ter waarde van twee STE-begrotingen.

Ook bij de Verzekeringskamer hoor je zelden iemand over geld klagen. Het kantoor in de lommerrijke omgeving van Apeldoorn is net keurig verbouwd en van financiële schaarste lijkt geen sprake. Maar deze toezichthouder heeft weer een ander probleem: het is lang niet altijd duidelijk of de verzekeringswereld de toezichthouder wel serieus neemt. Een fors deel van de verzekeraars is jaarlijks bijvoorbeeld te laat met het inleveren van de financiële gegevens, in 1998 nog zo'n 35 procent.

En ook bij een recente enquête over financiële derivaten haastten de verzekeraars zich niet. De Verzekeringskamer constateerde niet alleen dat de helft van de verzekeraars geen idee heeft van de marktwaarde van hun opties en termijncontracten. Minstens zo opvallend aan het onderzoeksverslag was dat één op de vijf verzekeraars nooit een reactie op het vragenlijstje van de wettelijke toezichthouder heeft gegeven. Zouden die ongemerkt failliet zijn gegaan of wordt het voor de Verzekeringskamer hoog tijd om de slogan Even Apeldoorn bellen nieuw leven in te blazen?

    • Erik van der Walle