Een lekker eiland

Ben je wel eens op een onbewoond eiland geweest? En toch thuis gebleven?

Stel je voor dat je huis de zee is. Een omgekeerde stoel is het vlot waarop jullie over de woeste golven drijven. Hou je goed vast, je valt zo in het koude zoute water. Opeens is er land in zicht. De keuken! Dat is het onbewoonde eiland en daar spoel je aan. Wat een honger, wat een dorst!

Het is er stil en er hangt een vreemde geur. Vroeger woonden hier wel mensen. Ze hebben flink wat potten en pannen achtergelaten en in de hoek staat nog een oude koelkast. Misschien zit er zelfs nog wat in. Daar kunnen we handig gebruik van maken.

Ik zie vijf aardappelen liggen. Die komen goed van pas. Wat is dat? Een groot stuk echte spitskool. Maak die koelkast eens open. Hoera, we zijn gered! Een halve familiefles cola, een klont boter en bijna honderd gram lekkere Italiaanse salami!

Pak de zakmessen, schil de aardappelen en snij de spitskool. Maak een lekker vuurtje en doe de in vieren gesneden aardappelen met ruim water in de pan en laat ze koken. Spitskool in een andere pan met de boter. Salami per plak ook in vieren snijden en na een paar minuten bij de spitskool doen. Als de aardappelen zacht zijn het water eraf gieten worden en kool en worst erbij. Beetje door elkaar mengen en wat peper en zout erop. Vlug, want er is geen tijd te verliezen. Maar we hebben geen glazen voor de cola! Hindert niet, geef de fles maar door.

Wat is het lekker! Als ik ooit weer thuis kom geef ik het recept aan mijn moeder, die houdt ook zo van spitskool. Daar heb je hem weer met z'n moeder! Dooreten! Elk ogenblik kan hier een schip met vervelende zeerovers opduiken. Die willen dan vast ook meeëten en zoveel is er niet.

    • Philip Mechanicus