Canadezen enteren schip op volle zee

De Canadese marine heeft gisteren in de Noord-Atlantische Oceaan een Amerikaans vrachtschip overmeesterd dat weigerde om een lading Canadees militair materieel ter waarde van ruim 320 miljoen gulden in Canada af te leveren.

Het materieel, dat op contract van het Canadese ministerie van Defensie werd teruggebracht van de vredesoperatie in Kosovo, was de afgelopen weken verstrikt geraakt in een financieel conflict tussen de particuliere aannemer van de opdracht en de Amerikaanse eigenaar van het schip.

Twee Canadese oorlogsschepen waren betrokken bij de militaire actie, in internationale wateren voor de kust van de Oost-Canadese deelstaat Newfoundland. In ongeveer veertig minuten werden veertien gewapende Canadese militairen vanuit helikopters op het vrachtschip neergelaten om ,,de macht over het vaartuig en de lading in handen te krijgen,'' verklaarde Art Eggleton, de Canadese minister van Defensie. Niemand raakte gewond. Het schip is op weg naar een Canadese haven.

Het schip, de GTS Katie, was bij de oversteek van de Atlantische Oceaan diverse malen voor anker gegaan terwijl de Canadese regering, de aannemer en de Amerikaanse eigenaar kibbelden over de naleving van hun onderlinge afspraken. De eigenaar van de Katie, een scheepsbedrijf uit de Amerikaanse staat Maryland, had bijna 700.000 gulden geëist voordat het de lading in Canadese territoriale wateren zou laten binnenbrengen. De kosten van de overtocht zouden zijn opgelopen door eerdere vertragingen.

Het inhuren van particulier vervoer voor militaire uitrustingen is gebruikelijk in Canada, alsook in andere NAVO-landen. Maar, zo zei Eggleton, ,,het is absoluut onaanvaardbaar dat onze mensen en onze uitrustingen gegijzeld worden door deze bedrijven.'' Het materieel – 580 pantserwagens, vijf tanks en 390 containers met vuurwapens, munitie en communicatieapparatuur – werd begeleid door drie Canadese militairen. De lading vertegenwoordigt ongeveer tien procent van het totale Canadese militaire materieel. Eggleton zei herhaling van de situatie te willen voorkomen door de vervoercapaciteit van de Canadese marine te vergroten.

Een van de officieren van het schip, dat vaart onder de vlag van St.Vincent en de Grenadines, omschreef de gebeurtenissen gisteren tegenover de Canadese omroep CBC als ,,een aanval door Canadese helikopters.'' De Canadese regering besprak het actieplan van tevoren met de autoriteiten in Washington en St.Vincent.

    • Frank Kuin