Bedrijven willen neonazi's weren

De Duitse werkgeversorganisatie BDI heeft haar leden opgeroepen opvallende rechts-radicalen te ontslaan. Desnoods vecht zij het ontslag van neonazi's uit voor de rechter, wat kan leiden tot een Berufsverbot.

In de jaren zeventig kende Duitsland een Berufsverbot tegen linksradicalen.

De gerenommeerde rechter Ulrich Weber uit Keulen acht de kansen van een dergelijke strategie succesvol. Als het om activisten uit de rechtse kring gaat, heeft een bedrijf voor de rechter een goede kans van slagen, meent Weber. De rechter vindt dat de Berufsverbote, die in de jaren zeventig tegen extreem-links golden (zoals de Duitse communistische partij), weer ingevoerd kunnen worden tegen extreem-rechts.

Destijds werden personen, die van radicaal linkse ideeën werden verdacht, ontslagen of uitgesloten van werkzaamheden bij de overheid. Als gevolg van een reeks terroristische aanslagen van de Rote Armee Fraktion (RAF) was in Duitsland een soort `heksenjacht' tegen links ontstaan.

Ditmaal vrezen de werkgevers, verenigd in de Bundesverband der Deutschen Industrie, voor het geweld van neonazi's tegen buitenlanders en `andersdenkenden'. De aanhoudende reeks aanvallen op en mishandelingen van buitenlanders, vooral in het oosten van Duitsland, hebben niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven in staat van alarm gebracht. Hoewel nog onduidelijk is wie vorige week de bomaanslag op een S-Bahnstation in Düsseldorf heeft gepleegd, waarbij een groep joden uit de voormalige Sovjet-Unie gewond raakte, wordt ook hier gevreesd voor rechts-radicale achtergronden.

Als de rest van de wereld de indruk krijgt dat buitenlanders hier onveilig zijn, vreest de BDI ,,dramatische gevolgen'' voor de investeringen van buitenlandse bedrijven in Duitsland, zei Ludolf von Wartenberg, directeur van de werkgeversorganisatie BDI. Alleen een rigoureus optreden van ondernemers tegen rechts-radicalen kan een duidelijk signaal geven, dat Duitse ondernemers neonazi's niet dulden, aldus Von Wartenberg. Ondernemers en overheid zijn extra bezorgd over het rechtsradicale geweld, omdat net deze week de eerst groep buitenlandse computerexperts naar Duitsland is gekomen. De regering beoogt tenminste 20.000 buitenlandse informatici uit vooral India en Polen toe te laten om het grote tekort aan computerdeskundigen in bedrijven op te vangen. In Duitsland is inmiddels een debat ontstaan over de achtergronden van het geweld.

Vervolg op pagina 12

Dagelijkse Actie Skinheads

Vervolg van pagina 1

Maar dagelijks worden gevallen bekend van buitenlanders - hetzij Indiërs, Afrikanen of Franse vakantiegangers die door skinheads worden lastiggevallen, bedreigd of mishandeld. Ruim een maand geleden werd een Mozambikaan, die al twintig jaar in Oost-Duitsland werkte, door rechtsradikalen doodgetrapt.

De exportnatie-Duitsland kan alleen als humaan en internationaal open land overleven, zei BDI-directeur Von Wartenberg. Hij vreest dat buitenlandse experts, die graag in Duitsland willen werken, vanwege de vijandelijke overvallen in eigen land blijven. Bovendien heeft Duitsland in de toekomst dringend meer buitenlanders nodig. Jaarlijks zijn 300.000 buitenlandse werknemers nodig om de afnemende bevolkingsgroei te kunnen tegengaan, zo heeft de Verenigde Naties berekend. Volgens het Bureau voor de Statistiek vergrijst het land in snel tempo omdat er minder kinderen worden geboren en ouderen langer leven. In 2050 zal de bevolking van 82 miljoen met 12 miljoen zijn geslonken.

Met name de hoge werkloosheid in Oost-Duitsland zou een belangrijke rol in het extremisme spelen.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

    • Michèle de Waard