Albino ree

Dieren en mensen hebben behalve hun eigen vormen (slurven, ronde snavel, puntsnaveltje, drietenige poten, lange benen, dikke billen, uiers enzovoort) ook hun eigen kleuren. Sommige dieren hebben zelfs spreekwoordelijke kleuren, `muisgrijs' heb je en `pauwblauw' en `kanariegeel'. Kraaien en raven zijn zwart, zo zwart dat iemand van een begrafenisonderneming wel `een kraai' wordt genoemd, vanwege zijn zwarte jas met pandjes. Toch zie je een enkele keer wel eens een witte kraai. Dat is een `albino', een mens of dier zonder pigment, de stof die de kleur van huid, haren en ogen veroorzaakt. Zo heb je ook witte muizen met rode ogen, en heel zeldzaam is `een witte raaf'. Die is symbool geworden voor een gelukkige uitzondering. Er zijn ook mensen zonder pigment, zelfs negers kunnen wit zijn.

De ree op deze foto is een albino ree. Hij is ongeveer één jaar oud en komt sinds een paar weken geregeld in het weiland van William en Hester van Zon in Zuidwolde, waar hij vrienden is geworden met de schimmel. ,,Waarschijnlijk is het de kleur die het dier aanspreekt,'' zeggen Hester en William. Ze denken dat de ree door zijn soortgenoten verstoten is vanwege die witte kleur en dat hij nu aansluiting zoekt bij een `kleurgenoot'. Nu maar hopen dat het witte paard aardig is voor de eenzame witte ree.