VARIATIES MET FETA

De fetasaus die geserveerd werd bij de kebabs (zie recept 26 juni), leent zich voor allerlei variaties. Doorbordurend op het thema van een frisse en romige koude kaassaus die al naar gelang de toepassing dikker dan wel dunner gemaakt kan worden, maakte ik met fetakaas een heerlijke vulling voor avocado's; de combinatie op zich noodde weer tot een andere combinatie. Zo gaat dat met voortborduren. Gebruik voor de saus jonge feta van koemelk, maar wie van geprononceerde smaken houdt en zijn weg weet in het kaasaanbod in Turkse winkels, die koopt jonge feta van geitenmelk. De saus kan zonodig uren voor gebruik worden bereid en afgedekt met plastic folie in de ijskast worden bewaard.

Bereiding: Prak de feta in een kom tot een gladde massa. Roer de karnemelk erdoor zodat een dikke saus wordt verkregen. Voeg bieslook, stoneleeks (een op bosui lijkende groente) en peterselie toe en breng de saus op smaak met peper naar wens. Vul de avocado's met een flinke dot van de saus. Wie een feestelijke variant wil maken van dit voorgerecht, blancheert de zeekraal een halve minuut in kokend en goed gezouten water, giet hem af, spoelt hem koud onder stromend water en laat de groente goed uitlekken. Snijd de gehalveerde avocado's overdwars in dunne plakjes, leg met behulp van een breed hakmes een halve avocado op ieders bord en druk met de vlakke hand lichtjes op het vruchtvlees zodat de plakjes uitwaaieren. Maak de zeekraal apart aan met een dressing van limoensap, zout, peper en olijfolie. Leg naast iedere avocado een bergje aangemaakte zeekraal en leg naast de zeekraal een flinke dot van de fetasaus. Bestrooi de avocado met wat extra fijngeknipte bieslook. Direct serveren.

    • Florine Boucher