Soeharto nu officieel in staat van beschulding

Oud-president Soeharto van Indonesië is officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Na een strafrechtelijk vooronderzoek van drie maanden heeft het openbaar ministerie het dossier-Soeharto vandaag overgedragen aan de hoofdofficier van justitie van Jakarta-Zuid. Dat gebeurde in de woning van de gewezen president in de Jakartaanse villawijk Menteng. Soeharto werd gesecondeerd door zijn oudste dochter, Siti Hardijanti Rukmana, bijgenaamd Tutut.

Een van Soeharto's raadslieden, Juan Felix Tampubolon, zei na afloop dat zijn cliënt er niet veel van had begrepen. ,,Ik heb hem in eenvoudige bewoordingen uitgelegd dat hij nu van verdachte beklaagde is geworden'', aldus de raadsman. Soeharto (79) werd in juli vorig jaar getroffen door een herseninfarct en volgens zijn advocaten heeft hij daarbij een `hersenbeschadiging' opgelopen. Hij zou alleen nog eenvoudige vragen kunnen beantwoorden.

De aanklacht vermeldt dat Soeharto door zijn corruptiepraktijken de staat voor enkele honderden miljoenen guldens heeft benadeeld. Tijdens zijn presidentschap was hij voorzitter van een zevental in naam liefdadige stichtingen die van werkkapitaal werden voorzien via inhoudingen op ambtenarensalarissen en heffingen over de winst van staatsbedrijven. De president had bij decreet belastingvrijdom geregeld voor deze stichtingen die, in strijd met de statuten, boterzachte leningen verstrekten aan zijn familieleden en zakenrelaties. Volgens de huidige president, Abdurrahman Wahid, hebben Soeharto en diens familie een vermogen van 45 miljard dollar vergaard. Volgens procureur-generaal Marzuki Darusman zal het proces tegen de oud-president nog deze maand beginnen. Wahid heeft Soeharto gratie beloofd als hij de staat schadeloos stelt.