Selectie Films

De wind zal ons meenemen

De Iraanse regisseur Abbas Kiarostami laat een man uit de stad om onduidelijke redenen in een afgelegen bergdorp in Iraans Koerdistan op de dood van een vrouw wachten. Spannend, grappig, visueel groots georkestreerd en op een prikkelende manier cryptisch. Amsterdam: Rialto. De Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater `t Hoogt.

Dogma

Kevin Smith corrigeert het katholieke geloof in een zachtaardige komedie vol maffe logica en orginele one-liners waarin god onder meer in een geruite onderbroek is te zien. Twee gevallen engelen proberen de hemel weer binnen te komen, wat voorkomen dient te worden door een bloedverwant van Jezus die in een abortuskliniek werkt. In 18 theaters.

Sweet and Lowdown

Fictieve biografie van Woody Allen over jazzgitarist Emmett Ray, perfect vertolkt door Sean Penn. Ray was een hork van een vent, gezegend met een groot ego en even groot talent – alleen Django Reinhardt was beter. Opgezet als klassieke biopic, inclusief toelichting van jazzhistorici, is de film vooral Allens liefdesverklaring aan de jazz van de jaren dertig. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver Theater.

Bin ich Schön?

Doris Dörries elfde film is een gelukkig huwelijk tussen Spaanse duende en Duitse Sehnsucht. Hij gaat over de liefde, maar niet over de Hollywoodliefde, niet over de plastic All You Need is Love-liefde, hoewel de film zelf onmiskenbaar romantisch is. Losse, korte en schijnbaar toevallige ontmoetingen zijn in een estafettestructuur met elkaar verbonden, nu eens surrealistisch dan weer melodramatisch van toon. Amsterdam: Desmet. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

Final Destination

Vaardige horrorthriller van voormalig X-Files-regisseur James Wong volgt een groepje scholieren dat als bij toeval ontsnapt lijkt aan een fataal vliegtuigongeluk. Amerikaanse verrassingshit van dit voorjaar is gruwelijk inventief in de manier waarop de dood alsnog zijn plannen ten uitvoer probeert te brengen. In meer dan 46 theaters.

De Keizer en de Moordenaar (The Emperor and the Assassin)Groots opgezet epos van Chen Kaige over de eerste Chinese keizer, die in de derde eeuw voor Christus door wrede veldslagen en talloze intriges aan het hof de macht over het grote rijk in handen kreeg. Kostuums en decors zijn schitterend, maar doen niet exotisch aan; Chinees verleden lijkt net zo vertrouwd als Europees verleden. Amsterdam: Kriterion. Nijmegen: Cinemariënburg.

Topsy-Turvy

Voorbeeldige historische film van Mike Leigh documenteert zorgvuldig een jaar uit het leven van de door latere generaties verguisde Engelse operette-auteurs W.S. Gilbert en Arthur Sullivan, voorafgaand aan de première van hun meesterwerk The Mikado (1885). Alles klopt, zowel de details als de heldere visie op het werk van perfectionistische ambachtslieden in een tijdperk van technische innovaties en vanzelfsprekende hegemonie van het avondland. Amsterdam: De Uitkijk. Groningen: Poelestraat. Utrecht: Springhaver.

En verder

American Beauty Amsterdam: Tuschinski, The Movies. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City/Movies; Being John Malkovich In meer dan 9 theater; Boys Don't Cry Amsterdam: Kriterion. Eindhoven: Plaza Futura. Zwolle: Het Fraterhuis; Lek Amsterdam: Het Ketelhuis. Echt: Royal Theater / Microyal; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Breda: Chassé Cinema. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver Theater.