Proxis ook naar Duitsland

De Belgische internetboekenwinkel Proxis, die 40 procent van zijn omzet in Nederland behaalt, gaat eind dit jaar ook beginnen in Duitsland. Dat zegt bestuurder K. Staelens van Proxis desgevraagd. Proxis verkoopt al boeken in Nederland en Frankrijk, vaak 10 tot 30 procent onder de vaste boekenprijs die in die landen wordt gehanteerd. Ook in Duitsland bestaat een vaste boekenprijs.

Omdat Proxis vanuit België levert aan Nederland en Frankrijk, hoeft het zich niet te houden aan de vaste boekenprijs die alleen voor de binnenlandse markt geldt. In Duitsland kan Proxis rekenen op tegenwerking bij de uitgevers en groothandels. Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie invallen heeft gedaan in Duitsland na een klacht van de internetboekwinkel Libro, die de Duitse boeken goedkoop aanbiedt vanuit Oostenrijk. De Duitse handel zou de levering aan Libro stopgezet hebben.

,,Omdat we vanuit België leveren, kunnen we onder de vaste prijs gaan zitten terwijl de lokale internetboekwinkels dat niet kunnen'', zegt Staelens van Proxis in een toelichting. Hij heeft in Nederland en Frankrijk geen problemen met de levering. ,,Uit Frankrijk hoor ik wel geruchten dat de sector wat wil doen tegen Proxis, maar we merken er nog niets van.''

In Duitsland heeft hij wel gesproken met de grootste groothandels, maar die reageerden terughoudend. ,,We hebben nu andere kanalen gevonden. Welke, dat kan ik niet zeggen.''

Proxis, dat eind 1997 is opgericht, behaalde afgelopen jaar een omzet van 2,6 miljoen euro (5,7 miljoen gulden). In de eerste zes maanden van dit jaar werd dat bedrag al overtroffen met een omzet van 3,8 miljoen euro.

De grootste internetboekwinkels ter wereld zijn het Amerikaanse Amazon, dat een Europees kantoor heeft in Den Haag, en BOL, een dochterbedrijf van het Duitse mediaconcern Bertelsmann. BOL houdt zich wel aan de vaste boekenprijs omdat de Nederlandse winkel ook hier gevestigd is.