Pinochet mag voor de rechter in Chili

Het Chileense Hooggerechtshof heeft besloten dat voormalig dictator Pinochet (84) mag terechtstaan. Bij de stemming, dinsdag, zou een meerderheid van 11 tegen 9 rechters hebben bepaald dat Pinochet zijn immuniteit als senator-voor-het-leven verliest.

Dat meldden gisteren verschillende Chileense kranten. Het arrest zou nog niet bekend worden gemaakt, omdat een of meer rechters zich nog kunnen bedenken voor de ondertekening daarvan. De weifelaars zouden zich uitsluitend onder de tegenstanders van vervolging bevinden.

Eerder dit jaar oordeelde een rechtbank in Santiago al dat Pinochet vervolgd mag worden. De raadslieden van Pinochet menen echter dat de generaal niet in staat is de rechtsgang te volgen. Pinochet kreeg tijdens zijn 503 dagen durende huisarrest in Groot-Brittannië, waar hij een uitleveringsprocedure moest afwachten, een serie lichte beroertes. Britse artsen verklaarden hem daarop ongeschikt om terecht te staan.

Pinochet, onder wiens bewind tussen 1973 en 1990 ruim drieduizend Chilenen werden vermoord of zijn `verdwenen', kan nu door onderzoeksrechter Juan Guzman worden vervolgd voor 154 ontvoeringen. Dit misdrijf is Pinochet vergeten op te nemen in de amnestiewet die hij in zijn nadagen als dictator afdwong. Het betreft deels slachtoffers van de `karavaan des doods', een doodseskader dat vlak na de coup van 1973 door Chili reisde om af te rekenen met ten minste 72 linkse tegenstanders. Zij werden vermoedelijk boven zee of in de bergen uit helikopters geworpen.

Pastoor Enrique Vilches heeft gisteren de Chileense regering informatie gegeven over het lot van 780 vermisten. De gegevens zijn afkomstig van (ex-)militairen, die bij de pastoor te biecht gingen op basis van een door het Congres aangenomen wet. Die garandeert immuniteit aan militairen die willen praten over vermisten.